Vörösbegy Fogyasztói Szövetség-Budapest

Alapítás éve: 2020
Hol működtök? Budapest, 8. kerület, Gólya
Hány szervezőtök van? 12
Hány termelőtök van? 7
Hány önkéntesetek van? 12
Hány családot láttok el egy héten? Átlagosan 30-at
Mikor van az átadónapotok? Kéthetente
Hogyan kezdtétek? Hányan, és miért?
Azért kezdtük el, mert azt gondoljuk, hogy a szolidáris gazdasági ökoszisztémának szüksége van egy erős élelmiszer hálózatra. Nagyjából tízen voltunk az elején. Azt éreztük, hogy a termelők és köztünk van egy társadalmi szakadék, és azt úgy akartuk áthidalni, hogy egy gazdasági együttműködésben közösen dolgozunk. Szeretnénk, ha ez a gazdasági együttműködés később egy politikai együttműködéssé is válna.
Melyek a legfontosabb céljaitok?
A termelők megszervezése, hogy szétaprózódás és kiszolgáltatottság helyett méltányos munkakörülmények között tudjanak működni. Ehhez mi a szövetkezeti modellt látjuk a lehető legjobb rendszernek. És emellett az, hogy a fogyasztók megfizethető áron jussanak egészséges élelemhez. És még az is, hogy erősödjön a szolidáris gazdasági hálózat élelmiszer vonala.Szeretnénk a termelők és a fogyasztók között egy olyan szoros együttműködést megteremteni, amiben a termelők nagyobb megbecsülésben, kisebb kockázattal, kevesebb terhelés mellett tudnak dolgozni, a fogyasztók pedig megfizethető áron juthatnak egészséges élelemhez. Ezt egy demokratikus együttműködésben szeretnénk megvalósítani, amihez a szövetkezetiséget tartjuk a legjobb formának.
Milyen kihívásokkal kell szembenéznetek?
A termelők megtalálása talán az egyik legnagyobb kihívás. Illetve az, hogy a termelőkkel a gazdasági együttműködésen túl vannak egyéb terveink, például szövetkezetek alapítása.
Mire van szükségetek?
Főleg termelőkre. Emellett nagy nehézség, hogy mindenki önkéntesen végzi ezt a munkát, ezért sokszor kihívás időt szakítanunk a tengernyi Vörösbegyes teendőnk elvégzésére. Ezért talán a legnagyobb szükségünk időre van a tervezéshez és kivitelezéshez egyaránt.

Szeretettel várjuk termelők, vásárlók kapcsolódását és a bevásárló közösséget működtető önkéntesek jelentkezését!

Elérhetőségeink: