2. Termékkategóriák rögzítése

A termékkategóriák rendszerét a helyi kosár adminja(i) állíthatják be. Érdemes olyan rendszert kialakítani, amely jól kategorizált módon helyezi el a termékeket, mert ez megkönnyíti majd a vásárlók és az adminok eligazodását is a rendszerben. Egy jól átgondolt és széles termékpalettára kidolgozott rendszer a Nyíregyházi kosárközösség által használt hierarchia, amelyet persze minden kosárnak érdemes a helyi viszonyokra szabni.

Új kategória feltöltése

A kategória feltöltéshez a helyi adminnak a szerkesztői felületre kell belépni. Itt a Beállítás >> Termék kategóriák menüpont alatt jelenik meg a kategóriák listája.

A termékkategóriák a Beállítás >> Termék kategóriák menüpont alatt érhetők el

Új kategóriát az Új termék kategória gombbal indíthatunk, ezután felugrik a kategória alapadatok ablak:

Új kategória felvitele

Itt írjuk be az új kategória nevét, valamint határozzuk meg a szülő kategóriát. A szülő kategória legördülő menüben csak a legfelső szintű kategóriák közül választhatunk, ha ez alatti kategória alá szeretnénk besorolni az új kategóriánkat, azt a mentés után tehetjük meg. Nyomjuk meg a Mentés gombot.

Ezután a Termék kategória szerkesztés ablak jelenik meg, amelyben érdemes egy kategória képet feltölteni:

Kategória kép feltöltése a Termék kategória szerkesztés ablakban

Az itt feltöltött kép többek között a vásárlói felületen a menürendszerben, valamint a főoldalon megjelenő kategória kiemelés szekcióban is megjelenik és jelentősen hozzájárulhat az oldal vizuális élményéhez.

A menürendszerben is megjelenhet a kategória kép
A vásárlói felületen a főoldalon is kiemelésre kerülnek egyes kategóriák, ezért érdemes jó minőségű fotót csatolni hozzájuk

Kategória hierarchia beállítása

A Termék kategóriák ablakba visszatérve az úgynevezett “fogd és vidd” (drag and drop) módszerrel az egyes kategória sávokra kattinva lehet áthúzni a kategóriákat alkategóriákba. Így lehet módosítani a kategóriák közötti hierarchiát.

Kategória sáv áthúzása az egérrel, a fogd és vidd módszerrel

Az így beállított kategória hierarchia a termékoldalon a termékek fölötti kategóriasorban is megjelenik:

A termék feletti kategóriasor segíti a vásárlót az eligazodásban