Sziget Kosara

Alapítás éve: 2020
Hol működtök? A Szentendrei-szigeten, az átadás helye Szigetmonostor
Hány szervezőtök van? 5
Hány termelőtök van? 16, de közülük nem mindenki jön minden héten
Hány önkéntesetek van? 3 állandó, és még 2-3, akik beugranak, ha szükséges.
Hány családot láttok el egy héten? Átlagban 15-20-at.
Mikor van az átadónapotok? Csütörtökön
Honlap: szigetkosara.hu
Hogyan kezdtétek? Hányan, és miért?
Hárman találtuk ki, hogy szervezzünk bevásárlóközösséget, majd szinte azonnal megtaláltuk a negyedik alapító társunkat. Részt vettünk a Nyíregyházi Kosár Közösség képzésén, elkezdtük a szervezést, de épp akkor tört ki a járvány, mikor az első átadónapunkat tartottuk volna, Ezért pár hónapig egy erős marketingkampánnyal biztattuk a környék lakosait, hogy a helyi termelőket válasszák, ez segített, hogy megismerjenek minket. Végül nyáron elindultunk, néhány hónapja pedig még egy szervező tagunk lett. A szokásos átadónapok mellett nyaranta gyümölcsvásárokat is szervezünk.
Melyek a legfontosabb céljaitok?
Milyen kihívásokkal kell szembenéznetek?
Nagyon kevés a vásárlónk, a kezdetek óta le is csökkent, a többség viszont törzsvásárló. Az is igaz viszont, hogy mi vagyunk az egyetlen Kosár, amely falun működik. Ráadásul egy szigeten vagyunk, a régióban több településről is lenne érdeklődés, csak éppen köztünk van egy folyó. 🙂
Mire van szükségetek?
Főleg vevőkre és termelőkre, a közvetlen közelükben kevés van, ezért messzebről is keresünk. És persze jó lenne a jobb kommunikáció, kevés a kapacitásunk.
Van hitvallásotok? Mottótok? Szlogenetek?
Mit üzennétek azoknak, akik bevásárlóközösséget indítanának?
Fontos a cél: egészséges élelemhez juttatni a helyi lakosokat, megtartani, piachoz juttatni a helyi termelőket, helyben tartani a helyi pénzt. Ez sokkal fontosabb, mint amennyire nehéz néha.