Somogyi Kosár

Alapítás éve: 2020
Hol működtök? Kaposvár
Hány szervezőtök van? 14
Hány termelőtök van? 30
Hány önkéntesetek van? 10
Hány családot láttok el egy héten? 30
Mikor van az átadónapotok? Péntek
Honlap: somogyikosar.hu
Hogyan kezdtétek? Hányan, és miért?
Hárman-négyen kezdtünk, mindannyiunknak valahogy az egyéni útja is a bevásárlóközösséghez vezetett, de persze a Nyíregyházi Kosár Közösség képzése is erre vitt minket – bár arra már azért ment el az egyik tagunk még 2019-ben, mert azt kereste, hogyan lehet valami hasonlót létrehozni. Később csatlakoztak hozzánk hasonló értékrendű emberek. Az volt az indíttatásunk, hogy alternatív lehetőséget biztosítsunk az élelmiszerbiztonság megteremtésére, a helyi és egészséges termékek terjesztésére. “Nálam a zöld vonal is elég erőteljes, szeretném mindezt akár globális szintre is kiterjeszteni, hogy ne zsákmányoljuk ki ilyen szinten a természetet és az embert, ahogy most.” (Viki) A tagjaink között van, akit a “zöld ügy” hívott, van, akit az egészséges termékek elérése, van, akit a helyi termékek, és van, akit ezek kombinációja.
Melyek a legfontosabb céljaitok?
Egy minden szinten egészséges bolygó, tehát nemcsak élelmiszer szempontjából, hanem mentálisan is. Ezen kívül a helyi gazdaság erősítése és a közösségformálás is, vagyis annak erősítése, hogy közösségben tudunk együtt dolgozni.
Milyen kihívásokkal kell szembenéznetek?
Pillanatnyilag a legnagyobb kihívásunk a megfelelő hely megtalálása. Ez nemcsak egy átadó hely lenne, inkább egy olyan közösségi teret szeretnénk, amely az összes többi közösségi és szemléletformáló rendezvényünknek, találkozóinknak is teret ad.
Mire van szükségetek? Önkéntesekre? Vevőkre? Még termelőkre? Jobb kommunikációra?
Főleg termelőkre. A környék sajnos nem egy nagy mezőgazdasági terület. A Balaton körül több termelő van, de onnét nehezen jutnak el ide a termékek. Ha lenne több termelőnk, akkor nagyobb lenne a választék, az pedig hozná magával a vásárlókat is.
Van hitvallásotok? Mottótok? Szlogenetek?
“Egy áldott, gyógyító szigetet teremtünk, ahol a termelőkkel és a vásárlókkal közösséget alkotva formáljuk a Föld jövőjét.” Ez a Somogyi Kosár küldetés mondata.
Mit üzennétek azoknak, akik bevásárlóközösséget indítanának? Miért éri meg?
Ennek van szubjektív és objektív oldala is. A szubjektív oldala az, hogy olyan embereket ismerhettünk meg, olyan emberekkel dolgozhatunk együtt, akik hasonló gondolkodásúak, akik hasonlóan szeretnének tenni a dolgok jobbításáért, és emellett borzasztóan élvezünk együtt dolgozni. Számunkra nagyon nagy hajtóerő, hogy amikor összejövünk, akkor amellett, hogy dolgozunk, még jól is érezzük magunkat. És ezt manapság nagyon ritkán lehet átélni, vagy nagyon szerencsésnek kell hozzá lenni. Mi nagyon-nagyon élvezzük az egymással töltött időt. Másrészt pedig muszáj valamit tenni annak érdekében, hogy a helyi ellátás erősödjön, a helyi gazdaság erősödjön, és hogy elterjesszük a minél kevésbé romboló és pazarló életmódot.
Van olyan, amit még elmondanátok?
Nagyon fontos, hogy érezzük, hogy hétköznapi emberként is képesek vagyunk befolyással lenni a világra, és jó megtapasztalni, hogy mi mindenre képesek vagyunk, ha egy jó ügy mentén összefogunk.