Somogyi Kosár indulása előtt

Kedves felkérést kaptunk a Somogyi Kosár indulása előtt, hogy a szervezők bizton érezzék valóban az indulás előtti állapothoz érkeztek. Magunk is éreztük ezt az érzést, mikor a szerveződésünk elért egy pontot, indulnunk kéne már, de vajon mindent átgondoltunk, mindenre gondoltunk? Ekkor kaptuk a Szatyor Közösségtől Kármán Erika segítségét, akinek egy személyes találkozó alkalmával beszámoltunk eddigi munkánkról, és arra a kérdésre kimarad-e valami amire nem adtunk választ megoldásainkban, Erika kedvesen azt mondta, hogy szerinte nem, így már bátran elindultunk! A hiányosságokat pedig az élet mutatta meg leginkább, magunk tapasztalati útján. De várni arra, hogy még tökéletesebbre csiszolt legyen a gondolat, hiba lett volna.

A Somogyi Kosárnak is megvan a maga alakulási története, a lépésről.lépésre alakulás. Egy évvel ezelőtt érkezett képzésünkre Lajta Eszter, akik megfogadva tanácsunkat, otthon belevágott a szerevezésbe. Eszter társaival nem félt bemenni a kaposvári Nak-hoz, hogy a helyi termelők megtalálásában segítségüket kérje. A helyi hivatal szívesen állt a szervező csoport segítségére, annál is inkább, mert a Rövid Ellátású Láncok ( REL) szervezése, megvalósítása feladati közé kerülne, de a termelői piacok és vásárokon kívül kevés a forma amit be tudnak vetni a REL megvalósítására. Így a kérés egy lehetőséggel egészült ki, egy rendezvény megszervezésére, ahova a helyi termelőket ennek az értékesítési formának a megismerésére hívják , valamint egyből azokkal a helyi emberekkel vehetik fel a kapcsolatot, akik Kaposvár és környékén megszervezik a saját bevásárló közösségüket. Így érkeztük meg első alkalommal Kaposvárra a helyi csapat és a Nak felkérése által.

2020 nyarán tehát az újabb felkérést elfogadtuk, megszerveztük és elutaztunk Nyíregyházáról, hogy a közvetlen megalakulás utolsó pillanataihoz bábáskodjunk. Az első nap az önkéntes csapattal töltöttünk egy délutánt, kis kuckójukban, megbeszéléseik helyén. Megérkezésünk előtt már zajlott a termelőknek a regisztrációját segítő képzés, amit Edit a csapat szoftveres önkéntes társa vezetett. Majd a közös beszélgetésbe kezdtünk, melyre nagy örömünkre termelők is érkeztek illetve maradtuk közöttünk.

Az önkéntes csapattal olyan kérdésekről beszélgettünk, amelyek most alakulásuknak ebben a szakaszában érdeklik. Sokkal inkább eszmecsere, mint képzés volt a nap. Pici elmélet és sokkal több életszerű esemény, ami betekintést enged a nyíregyházi Csapat munkájába. Másnap egy nagy rendezvény szervezését tűzték ki célul. Most elsősorban nem a termelők, hanem a leendő vevők voltak megcélozva, egy olyan találkozóra, ahol mélyebben megismerkedhetnek a bevásárló közösség működésének hátterével és fontosságával, Jövőtálló, vírusálló gazdaság-avagy mi is egy bevásárlóközösség? címmel.

Már magának a rendezvény megszervezésébe vetett hitük is egy nagy erőről és bátorságról tanúskodik, egy csapat, akik mernek, összefognak és a semmiből előteremtik a szükséges hozzávalókat. Így jönnek létre a hazai alulról jövő kezdeményezések. Bár a rendezvény nem lett olyan látogatottságú, mint a szervezők szerették volna, de annak hatása sokkal tovább zengett. A helyszínre érkező Tv, rádió, és újságírók vitték tovább a hírét a kezdeményezésnek, valamint maga a Megyei alelnök is megjelent a rendezvényen. A Somogyi Kosár beágyazódott Kaposvár és környéke térségbe.

Mint felkért előadók készültünk a szokásos anyagainkkal, melyből megtudhatók a bevásárló közösségek élelmiszer fogyasztás szerkezetét átalakítani képes összefüggés rendszere. Nagy erőt és hitet ad, ha valaki ezekkel a gondolatokkal megismerkedik. Valamint érkeztünk a saját életpéldáinkkal is, amely színesíti, melegíti és a tettekben életszerűvé teszi egy önkéntes csapat munkáját.

Délután újra családiasabbra vettük a hangulatot és beszélgetést kezdeményeztünk a jelenlevőkkel, megtudni egymásról, hogy kiben mii van, mi a mozgatója, ami idehozta, itt tartja és az ügy nem csak megérintve, hanem megszólítva tartva, Ezekben a pillanatokban tudhatunk meg egymásról olyanokat, melyre a bevásárló közösségek alakulása, mint erős bástyákra tud épülni.

Íme egy csokorra való az elhangzott gondolatokból:

– “Nem úgy érkeztem, hogy Bonyhádon bevásárló közösséget akarok létrehozni, de úgy megyek haza! “

-“Boldog napom van, mesebeli itt minden. Remélem, hogy nem utópia a mögötte levő emberek kiállása. “

-“Érdekel a közösségek alakulása. Kíváncsi vagyunk tudunk-e mi valamit megalkotni?”

-“Olyan ügyet keresek, amiben a számomra fontos klíma katasztrófa és a mögötte lévő klímaszorongás napi tettekké válhat, amiben hozzájárulhatok a a probléma megoldásához. A bevásárló közösségek működésében ezt ismertem fel. “

A Somogyi Kosár szeptemberben elkezdi működését. Addig zajlanak a termelői regisztrációk, belakja az oldalt a csapat, feltöltik tartalmakkal, kis csoportban elindítanak pár próba vásárlási folyamatot, és a tervek szerint szeptemberben éles üzemben nyitnak a nagyközönség felé. Úgy legyen!

Gratulálunk!