Ezt oldalt a Nyíregyházi Kosárközösség és a közösséget működtető Helyben a Jövőnk Egyesület hozta létre azzal a céllal, hogy segítse a hazai bevásárló közösségek megerősödését, illetve további közösségek indulását.

2012-ben néhányan találkoztunk, akik máshogyan gondolkoztunk, mint amit ma átlagos gondolkozásnak tartanak. Elkezdtünk beszélgetni, és egyre többen csatlakoztak a beszélgetéseinkhez. Amikor már 50 ember gyűlt össze és túl voltunk azon, hogy egymásra ismertünk abban, hogy tenni akarunk a saját életünkért, akkor közösen úgy döntöttünk, hogy a beszélgetéseket tettekre váltjuk.

Közösségi beszélgetések. Már elég sokan vagyunk… 2012

2013 tavasz végén el is indítottuk a Nyíregyházi Kosár bevásárló közösséget, amit azóta is működtetünk.

Az első átadási nap. 2013

Az elején nem tudtuk, hogyan is kell bevásárló közösséget szervezni, működtetni. Ezért úgy döntöttünk, hogy megtanuljuk. Méghozzá a saját tapasztalatunkon keresztül.

Idő közben láttuk, hogy az országban máshol is vannak bevásárló közösségek. Így tőlük is igyekeztünk tanulni.

Ennek eredményeképpen talán az egyik leg hatékonyabban működő bevásárló közösséget sikerült létrehoznunk. Sokan keresnek meg bennünket akik szintén azon törik a fejüket, hogy maguk is indítanak bevásárló közösséget.

Ezért igyekeztünk az eddigi tapasztalatainkat összefoglalni, és egy olyan programba összegyúrni, ami másoknak is segít erre az útra lépni.

Abban bízunk, hogy néhány év alatt Magyarországon sokkal erősebb lesz a bevásárló közösségi mozgalom. Bírunk abban, hogy a közösségek egymással szorosabban is együtt fognak működni. Mindezt azért szeretnénk segíteni, mert abban hiszünk, hogy a helyi termelésre és fogyasztásra alapozott élelmiszer termelő és elosztó rendszerek a fenntartható fejlődés útját képviselik.

Ha kíváncsi vagy ránk, akkor itt megtalálod, hogy kikből is áll a Nyíregyházi Kosár önkéntes csapata: http://www.nyiregyhazikosar.hu/ez-egy-minta-oldal/onkentesek/

Ebben a projektben pedig a csapatból gyakorlati szinten bennünket érdemes keresni:

Elérhetőségünk

kosarkozosseg@gmail.com

Segítünk

  • felvenni a kapcsolatot településed működő kosárközösségével;
  • létrehozni saját településed kosár közösségét, ha még nincs ilyen;
  • rátalálni azokra, akik ugyanezen törik a fejüket;