Kosár szoftver: Pénztáros

A pénztár az ún. admin, vagy szerkesztői felületen érhető el. A szerkesztői felület eléréséhez a honlapcím után a böngészőbe /admin -t kell utánaírni.

A szerkesztői felület elérése: /admin beírásával történik

Az admin felületre emailcím és jelszó belépési adatokkal lehet belépni. Az átvevőnek és a pénztárosnak külön-külön szerepköre van, de lehet egy átvető+pénztáros szerepkört is egyben létrehozni. Ezeket a szerepköröket a helyi admin tudja beállítani.

A Kasszában az elérhető pénztárosok közül a Helyi admin nyitja meg a pénztárat (open státuszba kerül) és rendel hozzá pénztárost.

Pénztári bevételezés, korrekció

A kifizetés természetesen csak akkor lehetséges, ha a pénztárba előzőleg bevételeztünk egy adott összeget. Ezt a Pénztári korrekció menüpontban tehetjük meg. Itt kiválasztjuk a megfelelő tranzakciót, ebben az esetben a Pénz betétet, majd beírjuk a betét összegét, valamint kiválasztjuk a Megjegyzés legördülő menüből a megfelelő pénztári indoklást. A leggyakoribbakat, mint például bérleti díj, vagy göngyöleg díj (akár bevétel, vagy kiadás) érdemes előre felrögzíteni a Beállítás menü Pénztári jogcímek almenü alatt. Ezt a helyi admin teheti meg. Ha olyan indoklás van, ami nincs előre felrögzítve, akkor az Egyéb kiválasztásával egy egyéni indoklást is fel lehet rögzíteni. Ezután a Mentés gombbal vételeztük be a pénztárba az összeget.

Pénztári korrekció

Termelő pénztári kifizetése

A pénztáros, akire pénztárt nyitott a helyi admin a Pénztár menüpont alatt a Termelői kifizetés almenüben látja a kifizethető tételeket. Csak a már átvett tételek (termékek) jelennek itt meg, tehát ezeket lehet csak kifizetni!

Termelői kifizetés

A Kifizet gombra kattintva lehet kifizetni a termelőt. Innentől a vevői oldalon megjelenik, mint eladható termék. Ezt a Pénztár alatt az Eladás menüpontban fogjuk megtalálni.

Eladás a vevőnek

A Pénztár Eladás menüpontja alatt választhatjuk ki azokat a vevőket, akiknek a termékeit már átvettük, valamint a termék ellenértékét a termelőnek már kifizettük. A Megrendelő legördülő menüben kiválasztott vásárló megrendeléseit láthatjuk. Miután a vevő kifizette a termékeit, az Összes eladása gombbal nyugtázzuk az eladást. Itt még lehetőség van különböző utalványok beváltására, valamint új termék hozzáadására is. Az új termék lehet például a saját készletre vett termék. Az esetlegesen törölt tételek alul, külön szekcióban jelennek meg.

Rendelés eladása a vevőnek

Eladáskor a rendszer megkérdezi, hogy mennyi pénzt kapunk a vevőtől, és ebből a visszajárót kiszámítja.

A kapott összegből a visszajáró váltópénzt kiszámolja a rendszer

Pénztárnapló

A Pénztár főmenü Napló almenüjében tekinthetjük át a pénztárunk aznapi forgalmát: a forgalom időpontját, típusát, összegét, az aktuális egyenleget és az esetleges szöveges kommenteket. A kassza kiadásait piros színnel emeli ki a rendszer.

A pénztár napló

Eladás saját készletről

Ha már bejött egy termelőtől a rendelés és ki is lett fizetve, de a vevő valamilyen okból nem jött érte, akkor a bennmaradt tétel(eke)t a kosár számára saját készletre vehetjük. Ha egy vásárló jön és neki ez a termék kell (akár a következő héten is), akkor a saját készletről kiválaszthatom az adott tételt és eladhatom az Eladás saját készletről menüpont alatt a legördülő menüből kiválasztott vevőnek (megrendelőnek).

Végül a piros Kassza zárás gombbal tudja a Pénztáros lezárni a kasszát, ami után a Helyi Adminnál ez a kassza lezártként (closed) jelenik meg.