Pécsi Kosár Közösség

Alapítás éve: 2020
Hol működtök? Pécs-Baranya
Hány szervezőtök van? 4
Hány termelőtök van? 70, heti szinten kb. 40 termelővel dolgozunk.
Hány önkéntesetek van? 32, heti szinten 10-12-14
Hány családot láttok el egy héten?
Éves átlagban 182, ez heti szinten 160-220 közötti család (nyári időszakban 160 a heti rendelésszámunk)
Mikor van az átadónapotok? Péntekenként
Honlap, Facebook oldal: facebook.com/groups/pecsikosar
Hogyan kezdtétek? Hányan, és miért?
Egyikünk korábban a helyi termelői piac szervezői között volt, és fontosnak tartotta a REL fejlesztéseket. A Kosárközösségek indítása képzésre 2 másik lelkes alapítóval együtt mentünk el. A képzés után helyi beszélgetéssorozatot indítottunk, amelyeken rengeteg érdeklődő jelent meg. A 2020-as covid járvány kitörésekor a már működő fb csoportunkba folyamatosan tettük ki a termelői házhozszállítási lehetőségeket, így már indulás előtt lett egy vásárlói közösség. 2020 július 3-án a korlátozások feloldása után tudtuk megtartani az első átadónapunkat.
Melyek a legfontosabb céljaitok?
Fenntartható rövid ellátási láncok szervezése, a termelői együttműködések elősegítése és ökológiai gyakorlatokra való átállásuk segítése. A termelők méltányos megélhetésének elősegítése. A helyi, jó minőségű élelmiszer közvetlen eljuttatása a vásárlók felé. Középtávon a kosár modell felskálázása.
Milyen kihívásokkal kell szembenéznetek?
Klíma és gazdasági válság, félperiféria (alig maradt valami a feldolgozóiparból; alacsony technológiai színvonalú feldolgozás, változó minőség, tárolókapacitások hiánya). Bármilyen közepes volumenű gazdaság esetén a tároló és logisztikai kapacitások hiánya, így a felvásárlási árak padlón tartása, amely a termelők kizsákmányolását és ellehetetlenülését okozza, így az élelem önrendelkezés lehetőségét teszi tönkre. Az input anyagok árának drámai emelkedése, amely sürgőssé teszi a termelői együttműködések elindítását. (közös beszerzések, egyéni problémák közösségi megoldásai).
Mire van szükségetek? Önkéntesekre? Vevőkre? Még termelőkre? Jobb kommunikációra?
Közösségfejlesztésre a termelők között, megfelelő logisztikára és piacra. Intenzívebb kommunikációt tervezünk 2022 ősztől.
Van hitvallásotok? Mottótok? Szlogenetek?
A Pécsi Kosárközösség tagjai kölcsönösségre, együttműködésre, információ, tudás és erőforrás megosztásra épülő helyi gazdaság létrehozásáért dolgoznak. A klímaválság, a föld erőforrásainak kimerülése olyan globális kihívás elé állít minket, amelynek kezelésére lokális szinten elérhető erőforrásokra kell támaszkodnunk. A nagyipari monokultúrás mezőgazdaság és az élelmiszer üzletláncok polcain a világ másik feléről érkező, a természet és az emberi munkaerő kizsákmányolására építő élelmiszer helyett diverz, ökológiailag fenntartható, helyi gazdák termékeire építő, számukra méltányos megélhetést nyújtó élelmiszerláncok szervezésére fókuszálunk, erősítve ezáltal a helyi közösségeket, a helyi gazdaságot, a közösségi megoldások kialakítását és a fogyasztás tudatosabbá válását. Ehhez csatlakozol, ha a Pécsi Kosár tagja leszel.
Mit üzennétek azoknak, akik bevásárlóközösséget indítanának? Miért éri meg?
Az élelem a közeljövő egyik nagy problémája. Lokális megoldásokra és összefogásra van szükség az ökológiai és a gazdasági problémák kezeléséhez és egy új rendszer kialakításához. Mindenki közös problémái ezek. Kosárközösséget szervezni egy nagyszerű belépő erre a területre. Megismerheted a termelőket, képet kapsz a mezőgazdaság rendszerszintű és helyi problémáiról, a klímaválság direkt hatásairól az élelem termelésre. Hogyan lehet együtt gondolkodni és dolgozni a termelőkkel. A kosárközösségek képesek formálni a vásárlói szokásokat és hozzáállást. Az átadónapok sokunkat kizökkentik a megszokott napi ritmusból, remek csapat kovácsolódhat a tempós és együttműködést igénylő napokon. A kosárban megérzed mennyire hasznos lehet a munkád. Közösségi szinten egy nagy gyakorlat az egész, hogyan vagyunk képesek másképp együttműködni, megbeszélni, döntéseket hozni, felelősséget vállalni.

Szeretettel várjuk termelők, vásárlók kapcsolódását és a bevásárló közösséget működtető önkéntesek jelentkezését!

Elérhetőségeink: