Online képzés a járvány ideje alatt

A járvány kirobbanását követően érezhetővé vált a bevásárló közösségek működésének létfontossága. Saját terepünkön, a Nyíregyházi Kosárban 80 %-os forgalomnövekedést is elérte a heti forgalom. A globális láncok leállásának esélye is lebegett a levegőben, ismertek a kifosztott polcok látványa, fura volt látni, hogy milyen napok, sőt percek alatt létrejöhet egy olyan világ , melynek megingását sokan eddig elképzelhetetlennek tartották. Az élelmiszerhez való hozzájutás kilépett a megszokott keretéből, amikor szokásaink szerint bármikor beugorhatunk a boltba. Most előtérbe kerültek olyan szempontok, amik sokszorosan alátámasztották eddigi gondolatunkat az élelmiszer önrendelkezés témakörében. Még fontosabbá vált az önszerveződő közösségek munkája, akik a helyileg kialakult helyzetet értelmezik, és összefogásukkal azt megpróbálják uralni, a benne lévő lehetőségeket mozgósítani.

https://index.hu/gazdasag/2020/02/26/koronavirus_kezfertotlenito_tisztitoszer_elelmiszer_konzerv_aruhazak/

Megnövekedett az érdeklődés a bevásárló közösségek alakításának módjáról is. Egyre több megkeresést kaptunk, melyben a hatékony alakulás és működés mikéntjéről érdeklődtek magánemberek és kisebb csoportok, közösségek. Így hát mi is online üzemmódba kapcsoltunk, és meghirdettük első, és reméljük utolsó! online képzésünket, hogy tudásunkat ilyen módon is átadjuk. A fb oldalunkon meghirdetett online képzés percek alatt vált aktívvá. Osztották az eseményt az emberek és jelentkeztek az érdeklődők. Számunkra is kérdés volt, hogy vajon ebben a formában hogyan kell a képzést végeznünk, az eddig két egész napos témát, és nagyban a személyes kontaktusra épített képzési anyagunkat, hogyan lehet átültetni az online térbe.

Meghirdetett időpontra, kezdés előtt 5 perccel a zoom szoba tele lett. Tele lett általunk nem ismert emberekkel, akik egy közös ügyben ismerték fel egymást. Sokan voltunk. Többen, mint azt megjegyezni és átlátni képesek voltunk. Meglepő érzés volt a sokaság is és az az ismereten érzés, hogy egy pici pontra függesztve tekintetünket beszéljünk! Beszéljünk hosszan, összefüggéseket megmutatva, figyelmet fenntartva, az ügyet hitelesen képviselve.

Hogy a megértést segítsük, és a valódi érdeklődést is megmérjük, a képzést 3 alkalomra osztottuk, 3 egymást követ keddi napon 2,5-3 órányi részre osztottuk az általunk átadni kívánt anyagot.

ELSŐ ALKALOM

 technikai beállás – bemutatkozás részünkről ( sajnos most csak részünkről  😕 )- a képzés céljának és folyamatának ismertetése

– A Nyíregyházi Bevásárló közösség rövid bemutatása, alakulása:  ” azok az idők, ezek az idők”

– a bevásárló közösségek működésének elméleti háttere :

 1. két világ határán
 2. üzleti modell
 3. egyéni érdekek
 4. gazdaság szerkezete és annak hatásai
 5. a negatív hatások átszerkesztésének módja
 6. mennyi pénz forog az élelmiszerpiacon?

– a  bevásárló közösségek működésének jogi és gazdasági háttere:

 1. a működéshez szükséges szervezeti forma
 2. hatóságokkal való kapcsolódás ( Nav, Nebih, Fogyasztóvédelem, Törvényszék )
 3. önkéntesség 
 4. bevételi források….

MÁSODIK ALKALOM

I.  Környezetterhelés és fogyasztás szerkezetének összefüggései.  A sokszereplős üzleti modellünk alapján a szereplők érdekeinek bemutatása, mely érdek és és érték mentén való együtt működésükből adódik a bevásárló közösségének működési alapja.

 1. termelő
 2. vevő
 3. önkéntes

III: Bontjuk tovább a témát a szereplők alapján:  Termelő:

 • termelők megtalálása 
 • milyen dokumentumokkal kell rendelkezniük, szerződési formák
 • nyitott gazdaság biztosítása
 • termelő látogatások szerepe, és a gyakorlatban 👉 TMR (Termék Minősítő Rendszer)
 • termék portfólió biztosítása
 • termelők mélyebb kapcsolódási lehetőségei

Vevők: 

 • tudatos fogyasztói réteg 
 • tudatos fogyasztói minőségük emelése a rendszeren belül
 • adományozási kedv

 Önkéntesek: 

 • találkozások indulásnál
 • későbbi toborzás
 • elköteleződésükről
 • önkéntesség fokozatai a rendszerben

IV. Finanszírozása a bevásárló közösségek működésének

 •  persely adományok és azok pénzügyi kezelése pl. 
 •  tárgyi adományok
 •  szolgáltatásért adomány pl Kosár Udvar 
 •  szponzorációk fogadása
 •  pályázat
 •  tagdíjak, belépési díjak…
 •  közösségi finanszírozás . Arany Tojás Társaság 

HARMADIK ALKALOM

Végezetül olyan tartalmakat hozunk, mely a bevásárló közösség működését színesítik. Eszközök, melyek a társadalomban zajló változásokat ösztönzik, vagy épp magát a változást generálják általunk, a világban. Így szólunk a: 

– Termék Minősítő Rendszerről, 

-hulladékcsökkentést  ösztönző programunkról, 

-és a Helyi 1% Adományozási Rendszerről. 


Szó lesz az un. tanuló szervezeti modellről, mely közösségi működésünk alapja.A REL-ek terjesztésének lehetőségeiről, mint kiszállítás, közétkeztetés, és egyéb helyi élelmiszereket megszólító vállalkozások beindítása.

És végül bemutatjuk új szoftverünket, melyet igény szerint az újonnan alakuló bevásárló közösségek számára átadunk és beszélünk a bevásárló közösségek hálózatosodásának lehetőségeiről. Mutatunk kis rálátást az eddigi kapcsolódások eredményeiről:

– az alakulóban lévő közösségekről, 

– az időközben megszületett kosárközösségekről,

-és az új szoftver átadásának első fecskéiről. 

Vélemények az online képzésen részt vett hallgatóságtól:


 – Nagyon-nagyon köszönjük ezt a előadást! Hánypótló információk jöttek át számunkra 

-Nagyon jó benyomást keltett mindenkiben a képzés, végül négyen vettek részt a tanulókörömből.

– Nagyon szépen köszönöm, hogy ennyi energiát fektettek bele az online képzésbe, nemes gesztus! 

– Köszönöm a mai alkalmat, nagyon inspiráló volt! Jó volt hallgatni a tapasztalataitokat.

– Nagyon hasznos volt a tegnapi képzés. Nem is gondolná az ember, hogy a kosár közösség egy ennyire összetett dolog. Gratulálok a megvalósításhoz!!! és természetesen ahhoz is hogy ezt oktatjátok:-)))

– Hatalmas élmény volt megint sokat jegyzeteltem és tudatalatti módon a piacon a múltkor már figyeltem az árusokat 🙂

– Köszönöm a segítséget!!!! Kimondhatatlanul hasznos volt. Sokkal jobban átlátom a dolgokat így, hogy részt vettem az előadáson. És motivációt is adott.

– Köszönjük, remek volt!

– Köszönöm a lehetőséget, hogy részt vehettem az online képzésen. Egy ideje foglalkoztatott már a dolog csak kellett valami lökés. Szerintem jól felépített előadások voltak és lehet nem voltak olyan mélyek, mintha személyesen ültünk volna egy teremben, azonban a lényeg átjött. Egy kis füzetet jól telejegyzeteltem így is 🙂