Nyíregyházi Kosár Közösség

Alapítás éve: 2013
Hol működtök? Nyíregyháza
Hány szervezőtök van? 7-8 fő
Hány termelőtök van? Átlagosan 50 termelő
Hány önkéntesetek van? Egy átadási napon kb 15 fő. Az önkéntes bázis 37 fő.
Hány családot láttok el egy héten? 150-170 család vásárol hetente.
Mikor van az átadónapotok? Minden pénteken.
Honlap, Facebook oldal: shop.nyiregyhazikosar.hu/ www.facebook.com/nyiregyhazikosarwww.youtube.com/channel/
Hogyan kezdtétek? Hányan, és miért?
2012-ben un. Kulturális Kreatív beszélgetéseket szerveztünk. A beszélgetések során fordult a figyelmünk az élelmiszer önrendelkezés felé, mert a 2008-as gazdasági válság utáni élethelyzetekre kerestünk a megoldást. 2013 tavaszára kialakult a csapatban, hogy egy bevásárló közösség indításával kezdjük feldolgozni ezt a témát. Egy kb 25 fős szervezői kör alakult, akik 2013 májusára megszervezték a közösség indítását. Azóta minden héten van átadási nap.
Melyek a legfontosabb céljaitok?
Küldetésmondatunk: “Önszerveződő közösségként bizalomra épülő gazdaságot teremtünk, mely organikus fejlődésével mintául szolgál egy új, tudatos társadalmi forma megteremtésére, harmóniában a természettel, az egyetemes emberi értékek mentén. Összefogásunk felszabadít, ezáltal cseppenként átformáljuk a világot.“
Milyen kihívásokkal kell szembenéznetek?
Gyorsabban kellene fejlesztenünk a helyi gazdasági ökoszisztémát, mint amennyi erőforrással, energiával jelenleg rendelkezünk. Sokkal több szemléletformáló, ismeretterjesztő feladatot kellene ellátnunk, valamint szükségünk van olyan kapacitásokra is, amelyek gyakorlati értelemben is segítenek kialakítani új helyi ellátási rendszereket.
Mire van szükségetek? Önkéntesekre? Vevőkre? Még termelőkre? Jobb kommunikációra?
Az alapvető működési feltételeinket mára sikerült megteremteni. Stabil termelői, vásárlói és önkéntesi kör jellemzi a Nyíregyházi Kosár közösséget. A következő lépésben egy helyi termékekre épülő bolt létrehozásán dolgozunk. Ez egy újabb nagy lépés lesz a helyi gazdaság fejlesztésében. A bolt nyitásához most keressük azokat a támogatókat, akik az ehhez szükséges finanszírozást meg tudják teremteni.
Van hitvallásotok? Mottótok? Szlogenetek?
Van küldetésünk, Van jövőképünk és vannak értékeink. A közösségünkben, közösségi módszerekkel az alábbi 3 alapértéket választottuk ki, amelyek a mindennapi munka során meghatározzák a törekvéseinket: Tisztán, Emberségesen, Összetartással.
Mit üzennétek azoknak, akik bevásárlóközösséget indítanának?
Ha egy olyan jövőre vágyunk, ahol van egészséges ennivaló, stabil klimatikus körülmények jellemzik azt a tájat, ahol élünk, nem borít el bennünket a hulladék, emberi kapcsolatok jellemzik a társadalmat, akkor ezért a jövőképért tenni kell. A hol kezdjek hozzá kérdésre szerintünk a legjobb válasz az, hogy szervezz egy bevásárló közösséget! Mert itt egyszerre lehet fejleszteni az emberi kapcsolatokat, a helyi gazdaságot, a környezettudatosságot. Nem csak alkalmazkodó módon, hanem aktív teremtéssel. Mert ma már sokmindent újra kell teremtenünk: pl.: Közösségeket, gazdasági kapcsolatokat, közösségi döntéshozatali módszereket