Kovácsolj közösséget- képzés

Kovácsolj közösséget címmel hívtunk egy, egy napos képzésre olyan embereket, akiknek van ügyük, melyet a világban képviselni kívánnak, és ehhez erős, összetartó közösségre van szükségük.

Csodás emberek, lelkes fiatalok érkeztek e témában tanulni, tapasztalni, olyanok, akiknek a Nyíregyházi Kosár mond valamit, és a közösségalkotás szempontjából is hiteles forrásnak vélik azt. Már az un. bemutatkozó kör is nagyon felemelő volt, hallgatni azt a sok és sokféle ügyet, melyet képviselnek lakóhelyükön.

De egyben mind hasonlóak is voltak abban, hogy többnek érezték magukat attól, hogy egy megromlott világot éltessenek a passzív jelenlétükkel. Tevékenyek kívánnak lenni, az általuk felismert nem helyest aktivitásukkal, a közösség alkotás erejével megsokszorozódva egy jobb irányba terelni.

Sok-sok eszközt kívántak a képzésről hazavinni, hiszen mindannyian érezzük, hogy ebben a nagyon individualista világban milyen nehéz jól szerveződnünk, és tartósan összefognunk.

Ezt az utat járja a mi bevásárló közösségünk is, ezért is éreztük, hogy ezt a nagy témát, ha mégis csak egy napra szűkítjük le, olyan szempontokat szeretnénk átadni, melyet az élet nagy helyzeteiben mindig jól és egyre jobban kell tudni alkalmaznunk. Ez pedig nem más, mint a megbeszélések kultúrája. Az egymás meghallgatása, abban rejlő minket összekötő közös felismerése, ezáltal a társak megtalálása. És ha már összejöttünk, ha már vagyunk egy páran, akkor a közös ügyünket, hogyan is tudjuk most már közös értékrendünk alapján működtetni.

Érzékenyítő csoport játékra hívtuk ezért a csapatot, hogy ne csak az elvont elméletként hallgassák a szavakat, hanem a helyzetben magukon érezhessék a jó megbeszélés erejét, a mások meghallgatásából adódó sokféle, az eredeti egyéni megoldást teljesen megfordítani is képes közös jót. Azt hiszem mindenki átérezte, hogy milyen is egy új gondolatnak, egy újszerű viselkedésnek az ereje, ha az a közösség élményévé válik. Milyen egyéni felismerések születnek meg, esetleg olyanok is, amelyeket eredetileg nem véltünk magunkban tudni.

És természetesen nem tudtuk elhagyni az un. ökológia rendszerszemlélet fontosságának ismertetését sem. Bár ez sokszor nehéz téma, de enélkül azt gondoljuk nem lehet a ” Jót , jól tenni”, a változást változásában is jól kezelni. Látni kell, hogy cselekedetünkkel mit hozunk létre magunk, a környezetünk, a világ számára. Viszont nagyon jó hír, hogy ezeken a képzéseinken olyan emberek érkeznek, akik veszik ezeket az akadályokat is, mert már eleve egy nagy adag tudással, tapasztalással érkeznek, melyhez az rendszerszemélet összehuzalozó szálai adják a problémák megoldásának varázsát. A témát, mely kimeríthetetlen folytatjuk, hiszen épp csak hogy belekóstoltunk a közösség alkotás csodájának ízébe. 

Köszönjük a részvételt, 
a képzés helyszínét biztosító a Hello Anyu Közösségi kávézót, velünk azonos minőségű vendéglátását!