Kovácsolj közösséget- képzés! 2019 10. 12.

Kovácsolj Közösséget! – hangzott el felhívásunk a bevásárló közösséget alkotni kívánók számára. Korábbi képzésünkön a jogi és gazdasági oldalról feszegettük a témát, most a nagy mutatványt, a szociális részt mutattuk meg. Mert számunkra az, hogy lehet-e önkéntes csapat által ezt az ügyet csinálni, nem kérdés. A nagy kérdés és mutatvány: a HOGYAN.

A nap első részében a saját példánkon keresztül részleteztük, sok fotóval illusztrálva az alakulás és közösséggé formálódás folyamatát. Nagy időutazás ez számunkra is, mert nemcsak az emlékezés nagy nosztalgia hulláma önt el minket ilyenkor, hanem annak a visszaemlékezése is, hogy mennyi minden zajlott, hol ösztönösen jól, vagy sodrottunk az események áramlatában, és formáltuk utólag, ha épp nem arra kanyarodtak az események, amit kívántunk. Hat-hét év történetéről meséltünk, ami mutatja, hogy lehet önkéntes alapon bevásárló közösséget létrehozni és működtetni. Ezzel az élő példával azt szerettük volna elérni, hogy a hallgatóságban érintődjön meg az az érzelem, hogy milyen jó lehet egy ilyen ügyben benne lenni. Mert ez lesz az a fő hajtóerő az egyénnél, ami csinál majd időt, erőt, kedvet az induláshoz.

Majd az élő példát követte az az előadás, mely sokkal inkább hatott az értelemre, az átgondolható, megtervezhető, mérhető részekre. A szakirodalom ide illő fejezetei is pontosan megmutatták, hogy hogyan érdemes gondolkodni a közösségé formálódásról, milyen folyamatok kísérik az ügyet, mit kell felismernünk ahhoz, hogy az emberi kapcsolódások sokféleségében ne elveszítsük, hanem megtaláljuk és megtartsuk egymást.

Ekkor lehet ugyanis olyan folyamatokat éltetni, mint a közösségi finanszírozással létrehozott termelő támogatás. Ekkor léphet életbe a közös beszerzés gondolata, vagy épp a hulladékcsökkentő rendszerünkben azaz elem, mikor a vevők maguk által varrt szatyrokba kérik a termelőktől áruik csomagolását. Mert így közös erővel, közös tapasztalással hozzuk létre a fogyasztói szokásokban a termékeny változást.

Célunk volt így hatni arra a nemes akaratra, mely fellelkesedik a jó példára, realizálódik számára a megvalósítás és így tudásban és érzésben is biztosan indulnak el az első kezdeményező emberek tettei közösségeikben. Hisszük, hogy képesek lesznek a nagy mutatványra: korunkba közösséget létrehozni, melyben az összefogás ereje, a világról alkotott közös hit és az ezekből fakadó hűség megnyilvánul.