Körös Kosár

Alapítás éve: 2019
Hol működtök? Békéscsaba
Hány szervezőtök van? A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület a alapító, szervező csapata a munkatársai, jelenleg 3 fő.
Hány termelőtök van? 30
Hány önkéntesetek van? 1
Hány családot láttok el egy héten? 20
Mikor van az átadónapotok? Péntek
Honlap: koroskosar.hu
Hogyan kezdtétek? Hányan, és miért?
Egyesületünk több, mint 10 éve működtet termelői piacot Ligeti Vásár – Körösvölgyi termelők és kézművesek vására néven és ezt szerettük volna tovább fejleszteni.
Melyek a legfontosabb céljaitok?
A szervezetünk egyik alappillére a környezeti nevelés, a környezettudatos életmód alapvető elemeinek megismertetése a közösséggel. A bevásárló közösség egy eszköz ezen cél elérésére, illetve ez az a lehetőség, amellyen teszünk is a fenntartható életmódért nemcsak ismertetjük alappilléreit. Ezen felül a helyi gazdaság támogatása és segítése is a natúrparkok, egyben a mi fontos célunk is, így ez is kiemelten fontos számunkra, hiszen ezzel a helyi gazdaságot tudjuk erősíteni. A térségben nincs hozzánk hasonló más szerveződés, amely a helyi termelők közösséggé szervezésben dolgozik ilyen formában.
Milyen kihívásokkal kell szembenéznetek?
A bevásárló közösség egy újfajta együttműködést igényel, amit minden szereplőnek tanulnia kell, ez nem könnyű. A békéscsabai piac nagyhírű értékesítési helyi itt a térségben, ha helyi áruról beszélünk akkor egyből ez a piac jut mindenki eszébe, noha már a helyi termelők egy része már nem is értékesít ott. Ez is egy kihívás, hogy ezt a bevásárlási módot megismertessük és elfogadtassuk a helyi lakossággal. Folyamatos kihívást jelentenek a külső gazdasági tényezők is, amely elsősorban a termelőknél lecsapódó költségekre van hatással.
Mire van szükségetek?
Vevőkre még szükségünk lenne, és a kommunikációban is jó lenne fejlődnünk. És arra is, hogy az emberek, úgy általában is, jobban higgyenek a közösségi együttműködésekben.
Van hitvallásotok? Mottótok? Szlogenetek? Köröskosár – Körösvölgyi termelők és kézművesek közössége
Mit üzennétek azoknak, akik bevásárlóközösséget indítanának?
Globálisan hozzájárulunk a környezetvédelemhez, hiszen a kisebb ökológiai lábnyommal rendelkező helyi termékek a környezeti terhelésen is segítenek hosszú távon. Emellett az egészségtudatosságot is erősítjük, hiszen itt az emberek tudják, hogy mely élelmiszer honnan származik, és biztosak lehetnek abban, hogy mit tartalmaz. A weboldalon keresztül időhatékonyan lehet vásárolni, ami család mellett fontos szempont is lehet a mai rohanó világban. És emellett a pénz helyben marad, a helyi gazdaságot erősíti, nem pedig a multikat – fontos szempont, hogy a vásárlásokkal egy másik család (a termelő családjának) megélhetését biztosítja, támogatja. És mindemellett egy jó közösség kialakulását is elősegíti.