Körös Kosár

Alapítás éve: 2019
Hol működtök? Békéscsaba

A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület több, mint 10 éve működtet termelői piacot Ligeti Vásár – Körösvölgyi termelők és kézművesek vására néven és ezt szerettük volna tovább fejleszteni, a bevásárló közösség megalakításával.
A szervezetünk egyik alappillére a környezeti nevelés, a környezettudatos életmód alapvető elemeinek megismertetése a közösséggel. A bevásárló közösség egy eszköz ezen cél elérésére, illetve ez az a lehetőség, amellyen teszünk is a fenntartható életmódért nemcsak ismertetjük alappilléreit. Ezen felül a helyi gazdaság támogatása és segítése is a natúrparkok, egyben a mi fontos célunk is, így ez is kiemelten fontos számunkra, hiszen ezzel a helyi gazdaságot tudjuk erősíteni. A térségben nincs hozzánk hasonló más szerveződés, amely a helyi termelők közösséggé szervezésben dolgozik ilyen formában.

A bevásárló közösség egy újfajta együttműködést igényel, amit minden szereplőnek tanulnia kell, ez nem könnyű. A békéscsabai piac nagyhírű értékesítési helyi itt a térségben, ha helyi áruról beszélünk akkor egyből ez a piac jut mindenki eszébe, noha már a helyi termelők egy része már nem is értékesít ott. Ez is egy kihívás, hogy ezt a bevásárlási módot megismertessük és elfogadtassuk a helyi lakossággal. Folyamatos kihívást jelentenek a külső gazdasági tényezők is, amely elsősorban a termelőknél lecsapódó költségekre van hatással.

Szeretettel várjuk termelők, vásárlók kapcsolódását és a bevásárló közösséget működtető önkéntesek jelentkezését!

Elérhetőségeink: