Kisalföldi Kosár

Alapítás éve: 2020
Hol működtök? Győr
Hány szervezőtök van? 5
Hány termelőtök van? 25 aktív termelőnk van
Hány önkéntesetek van?
4 szervező önkéntesünk van + 2 fő aki az átadás folyamatában tud segíteni, de nálunk a termelők is bevonhatók az átadónap operatív munkájába
Hány családot láttok el egy héten? 35-40 rendelés számunk van egy héten
Mikor van az átadónapotok? Csütörtökön
Honlap: kisalfoldikosar.hu/
Hogyan kezdtétek? Hányan, és miért?
A Szigetközi Szatyor Alapítványtól Balogh Zoltán, a Sudár Gyógynövény Birtoktól Boros Erzsébet és harmadikként Stefanics-Belső Ancsa vettek részt a Nyíregyházi Kosár Közösség által szervezett első kosár közösség találkozón. Ezután egy győri kávézóba hirdettek nyílt eseményt ( 2020 elején ), ahol termelőket és önkénteseket toboroztak. A cél a helyi termelők összefogása volt, hogy együtt nagyobb hatékonysággal tudják elérni és megszólítani a vásárlókat, hogy helyben termelt élelmiszert válasszanak a multi kínálata helyett és a lokális gazdaság ezzel erősödjön.
Melyek a legfontosabb céljaitok?
Közösségünk egy civil kezdeményezés, mely a helyi gazdaság megerősítésén, újjáélesztésén dolgozik. Valódi helyi terméket előállító termelőket várunk sorainkba, valamint olyan vevőket, akik a fenntarthatóságot szem előtt tartva igyekeznek tudatos fogyasztóvá válni. Hisszük, hogy a helyi termékek minél nagyobb arányú fogyasztása segíti elő a helyi gazdaság erősödését, minden helyben maradó forint előbb-utóbb visszatér hozzánk, és a helyi gazdaság körforgásában bennünket gazdagít. Célunk környezettudatos módon előállított és egészséges élelmiszerek eljuttatása a tudatos fogyasztók asztalára, ezért ezeket termékeket részesítjük előnyben. Mivel ezek közös célok és több ember tesz a megvalósulásukért, ezért a közösségi szellem megerősítésén is dolgozunk és a termelők-vásárlók-önkéntesek hatékony együttműködésén: együtt minden könnyebb!
Milyen kihívásokkal kell szembenéznetek?
A Kisalföldi Kosár Közösség 2022 elejére a szervezetlenségével vakvágányra futott. Maradt egy KKKMAG, aki új alapot teremtett a folytatáshoz. Folyamatban van a Kisalföldi Kosár Alapítvány bejegyzése, mint jövőbeni háttérszervezetünk. Két hete új átadóhelyre költöztünk, a győri Veres Péter mezőgazdasági szakiskola tornaszobájába kaptunk helyet, ami udvarkapcsolatos, tehát jó idő esetén kinn tarthatjuk az átvétel-átadásokat.
Mire van szükségetek?
Szeretnénk minimális ütemben növekedni. Leginkább önkéntesekre lenne szükségünk, a következő hónapoknak az egyik fő célkitűzése a toborzás. Nem csak az átadónapon szortírozókra, hanem szervezési és háttérfeladatok elvégzésében segítő fiatal, kreatív önkéntesekre is szükségünk van. Alapélelmiszert előállító termelők hiányoznak, de most a termékpaletta színesítését tűztük ki ennek kompenzációjaként: csomagolásmentes/kimérős termékek, kávé, fűszer, mézeskalács, szappan beszállítókkal és egy péket szeretnénk még a termelők sorába. Fontosnak tartjuk, hogy szezonális termelőket is keressünk az állandó partnerek mellett.
Van hitvallásotok? Mottótok? Szlogenetek?
Ami helyi az érték. Ami jó az jó – a kedvenc szlogenünk. Nyomon követjük az ország többi kosár közösségének munkásságát és szeretünk inspirálódni mások mottóiból. Javasoljuk esetleg egy közös mottó bázist, ahová minden közösség felteheti a saját maga által sürített hívó mondatokat. Segítség lehet a többiek számára.
Mit üzennétek azoknak, akik bevásárlóközösséget indítanának?
Bevásárló közösséget indítani a bennünket körülvevő világban a legbátrabb és legaktuálisabb lépés. Ne gondolkodj, cselekedj!