Kecskeméti Szatyor

Alapítás éve:
2011-ben alakult a Kecskeméti Szatyor Egyesület, a bevásárlóközösség később kicsit szünetelt, 2022-ben indult újra, de egyelőre egy zárt közösségben működünk, egy Waldorf óvoda és iskola szülői közösségének nyújtjuk a szolgáltatást. De reményeink szerint idővel ez változik, és nyitottabbá tehetjük.
Hol működtök? Kecskemét
Hány szervezőtök van? 7
Hány termelőtök van? 16
Hány önkéntesetek van? 30
Hány családot láttok el egy héten? 20
Mikor van az átadónapotok? Csütörtök
Honlap: www.facebook.com/kecskemetiszatyor
Hogyan kezdtétek? Hányan, és miért?
Még 2011-ben kezdett szerveződni a bevásárlóközösség, a Zöldernyő projekten belül, a MÁK-kal párhuzamosan (Mozgalom az Étalakuló Közösségekért). 2020-21-ben néhányan elmentünk a Nyíregyházi Kosár Közösség képzésére, elkezdtük újraszerveződni, ez nagyjából egy évig tartott. A helyi Waldorf óvodában és iskolában találtunk végül helyet, így egy kicsit “inkubációs helyzetben” vagyunk, amiből sokat lehet tanulni. Közben néhányan még csatlakoztak hozzánk.
Melyek a legfontosabb céljaitok?
A helyi termelőket támogatni, a helyi gazdaságot pörgetni, és az ehhez kapcsolódó szemléletformálás. És segítségnyújtás az embereknek ahhoz, hogy egészséges élelmiszerhez jussanak. És persze mindemellett egy jó közösségben egy jó célért együtt dolgozni.
Milyen kihívásokkal kell szembenéznetek?
Nehéz termelőt találni, sokaknak nincs már több kapacitása, és nehezen alkalmazkodnak az online térhez. A vásárlók pedig nehezen szoknak hozzá a rendszerhez, hogy például előre kell gondolkodni, és leadni a rendelést időben. Persze, az árak is kihívást jelentenek, hiszen a helyi, egészséges termékek általában drágábbak, és a nehezebb anyagi körülmények között élőknek nem mindig elérhetőek.
Mire van szükségetek?
Összességében arra, hogy szélesebb körben jussunk el az emberekhez, és ez egy “élő tevékenység” legyen, és ezért legyen értelme. Ehhez pedig önkéntesekre, vevőkre, termelőkre, és jobb kommunikációra, megjelenésekre is szükség van.
Van hitvallásotok? Mottótok? Szlogenetek? Dolgozunk rajta.
Mit üzennétek azoknak, akik bevásárlóközösséget indítanának?
Nagyon jó úgy kapcsolódni emberekhez, hogy együtt dolgozunk azért, amiben hiszünk, és ami jó, nonprofit rendszerben. Amikor tényleg a hit, a szeretet, és az elszántság tart össze és mozgósít embereket, az visszaadja a reményt abban, hogy vannak jó dolgok a világban. jó válasz például a klímaszorongásra is, mert valós problémákra valós válaszokat ad, és tettekre sarkall, ami segít kijönni a depresszióból. Sokan vannak, akik tudják, hogy valami nem stimmel a világban, de nem tesznek semmit, pedig társadalmi szinten is rengeteget jelentene, ha mindenki aktivizálná magát egy kicsit. Csak így érhetünk el ugyanis változást, ha semmit nem teszünk, semmi nem is fog változni.