EZT A JÖVŐT ÉPÍTJÜK

Egy település jövőjét alapvetően meghatározza, hogy az élelmiszerre költött kiadások milyen mértékben áramlanak vissza a helyi élelmiszer termelésbe. Egy pici falu lakosai többszáz millió forintot költenek el évente élelmiszerre. Egy kisvárosban ez az összeg milliárdos nagyságrendű. Jelenleg az az általános helyzet, hogy a hazai társadalom nagyrészt nem a helyben megtermelt élelmiszert fogyasztja.

Így minden településről százmilliók, milliárdok tűnnek el ennek következtében. A messziről jövő élelmiszerekre költött pénzek elhagyják a települések gazdasági életét. Ennek pedig lényeges következményei vannak.

A tünetek:

  • Munkanélküliség
  • Fiatalok és szakképzettek elvándorlása
  • Bűnözés
  • Az alacsony jövedelmek miatti alultápláltság és az ebből eredő betegségek

Tüneti kezelés helyett az okokra koncentrálunk a termelési és elosztási szerkezet átalakításával

A célunk az, hogy első lépésben újraélesszük a kapcsolatot a helyi termelők és a helyi fogyasztók között. Ezzel elkezd visszaáramoltatni a helyi gazdaságba a pénz. Így a fiataloknak új életpálya lehetőség nyílik meg és a település gazdaságában is több pénz fog keringeni. Munkahelyek jönnek létre és javul a település népesség megtartó képessége.

A helyi közösségek mindeközben folyamatosan fejlesztik a vásárlók környezeti tudatosságát és kiépítik azokat a csomagolási módszereket, amelyekkel az élelmiszer csomagolási hulladék a töredékére csökken.

A helyi gazdaság megerősödésével az elfogyasztott élelmiszerek ökológiai lábnyomát is jelentősen csökkentik. Könnyen belátható, hogy ha egy adott élelmiszer 5-15 km távolságról érkezik, akkor az sokkal kevesebb üzemanyag felhasználást jelent, mint amikor egy hasonló élelmiszer 500, 2000, vagy 8000 km távolságról érkezik. Így egy helyi termékekre szervezett élelmiszer ellátási rendszer a gyakorlatban is megvalósítja azt, hogy egy sokkal környezetkímélőbb gazdasági rendszer tud megvalósulni.

A legfontosabb célja a bevásárló közösségeknek a fentiek mellett az, hogy a helyi gazdaság szereplői között újra kapcsolatot teremt, aminek eredményeképpen egymás megismerése, az egymás iránti bizalom, és egymás támogatása felerősödik.