Indíts bevásárló közösséget: beszámoló az első képzésről ( 2019. 04. 13 )

Az első képzésről...

19 részvevő az ország főleg nyugat-déli részéről, Keszthelytől- Gyuláig, Győrtől- Pécsig érkezett . Épületgépész, közgazdász, alpolgármester, tanár, grafikus, gyógyszerész, ökológus, informatikus, marketinges, és termelők széles csoportját foglalkoztatja, a bevásárló közösség létrehozása, hogy csak ízelítőt adjunk arról, hogy milyenek is azok az emberek, akik ma máshogy gondolkodnak az élelmiszer termelés- fogyasztás kérdéskörében. Mint látható, mindenféle emberek, akik mind hozzánk hasonlóak voltak, bevásárló közösséget szeretnének létrehozni, működtetni. Senkit nem kellett meggyőzni az ügy fontosságáról, hiszen mind azonos világszemlélettel érkeztek, így értő füleknek, érző lelkeknek beszéltünk.

Miről is? Arról, hogy a bevásárló közösségek, mint alternatív érékesítési formák, két lábbal állnak földön. Szembenéznek korunk adózási, engedélyezési nehézségeivel, és arra megoldásokat találunk. Olyat, ami az ellenőrző, felügyelő hivatalokkal szembe is megállja a helyét.

Megmutattunk azt a gazdasági szerkezetet, mely indokolttá, és szükségessé teszi a működésünket. Ennek a tudásnak birtokában tudunk ugyanis hatékonyan tevékenykedni, erőt meríteni az akadályok leküzdésére. Ennek birtokában mondhatjuk, hogy értő módon tesszük a dolgunkat, nem fulladunk bele az apró-cseprő problémák tengerébe, és túljuthatunk az adódó emberi konfliktusok megoldásán is.

Bár némi bepillantást is adtunk saját közösségünk életéről, de csakis azzal a szándékkal, hogy bizonyítsa lehet ezt nagyban is csinálni. Lelkesítsen, adjon példát, mely hatására alakulhassanak az adott közösség sajátos, egyéni és sokszínű megoldásai.

Sok mindenre nem volt idő. Sok mindenről nem tudunk még szólni. A következő alkalmak még újra az indulni kívánók számára fog szólni, majd szintet lépünk, és azokkal fogunk találkozni, akik már közben elindultak, és a gyakorlati kérdéseket kell megbeszélnünk.