Hogyan indíts bevásárló közösséget?- képzés

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és  Innovációs Hivatal által támogatott pályázati keretben megvalósult képzés sorozat újabb állomásához érkezett, 2021 ősze folyamán, a híres szeptember 11.-i napon, a hazai bevásárló közösségek alakulását segítő képzés sorozatunk.

A képzés által, újabb húsz fő részvétele ad reményt arra, hogy az ország további városaiban megalakulhasson a Rövid Ellátási Láncot képviselő alulról jövő társadalmi kezdeményezés a bevásárló közösségi forma. Dunaújváros, Vác, Kecskemét szinte biztos befutónak látszik, de mint ismeretes eddigi tevékenységünk által a kritikus tömeg, bárhol, bármikor előállhat és villámgyors szerveződéssel a tettek mezejére lépve hozhatják létre saját élelmiszer önrendelkezési módjukat azok az emberek, akik életében elérkezett a tenni kéne valamit érzés, társadalmi aktivitással, értő, termelői és fogyasztói tudatossággal felvértezve.

Ennek apropójaként az érdeklődőket most is a jogi, gazdasági útvesztőnek tűnő folyamaton vezettük végig, melyet szisztematikusan végig járva indíthatják el saját mozgalmukat. Kikerülhetetlen, a tevékenység értelmét megalapozó gondolatokat kaptak a résztvevők arról a rendszerszemléletről, melyben élesen látszik az élelmiszer termelés, elosztás egészséges módja, mely nemcsak a helyi gazdaságok gazdasági erejét, hanem az ökológia rendszerrel is harmóniában van, és az egészséges táplálkozás lehetőségét is biztosítja.

Szemléletformáló tevékenységekből nyújtottunk egy csokornyi jó példát, melyben a közösségi tettek változást előidéző hatása is megnyilvánul. És végül a megalakuló közösségek számára megmutattuk azt a nagyobb közösséget, sőt hálózatot, melybe már nem csak helyi mozgalomként, hanem a hazai bevásárló közösségek egyik tagjaként foglalhatják el a helyüket. Ezáltal élvezve a hazai mozgalom megtartó és előre mutató erejét, melyben a kapcsolódás egymáshoz még több lehetőséget nyithat meg a tagok számára.

A képzési nap után az otthoni szerveződések ideje érkezeik, a helyi társak megtalálása , akik közösséget formálva lépnek fel a szerveződésükkel. Mint mindig, most is kíváncsian várjuk a fejleményeket, csörögnek-e telefonok, és ha igen, kik hívnak további kérdésekkel, melyek az utat járva vetődnek fel….

Vágyunk csak egy van. Hazai bevásárló közösségek sokasodjatok!