Hazai bevásárló közösségek találkozója

2021. szeptemberében már 10 hazai bevásárló közösség képviselői találkoztak egy közös tudás és tapasztalatcsere megosztó rendezvényen, ahol az egyéni és egyben közös céljaik megvalósítást igyekeztek összehangolni. Hogy ennek a rendezvénynek jelentőségét értsük, messzebb kell visszamenni az időben és ez idő alatt a láthatatlan szálak adta hálózattá formálódás lehetőségét érdemes szemlélni.

A 2019-es év derekán a Nyíregyházi Kosár jó példája kapcsán kezdődött el a munka, a nyíregyházi csapat 2 alapító tagjának messzebb tekintő képessége által. Céljuk az volt, hogy egy általuk észlelt igényt, a bevásárló közösség alakulásának hogyanját átadják olyan emberek számára akik saját vidékükön a hasonló jó példát kívánták létrehozni. Képzés sorozatot indítottak, hogy az érdeklődőket, kiknek száma folyamatosan emelkedett, egy szervezett formában és átgondolt oktatási anyagba keretében ismertethessék meg a bevásárló közösség alakításának jogi, gazdasági és közösség alakítás szempontjából. Mindezt úgy, hogy másolható és realitás talaján maradva, megvalósítható legyen a nyíregyházi példától eltérő kisebb, nagyobb városokban településeken is. Az ezidáig 2, 5 éves időszakban több, mint 20 képzési alkalmat bonyolítottak le, ha szükséges volt akár online formában is, valamint gyakorlati képzés keretében hozzájuk is sokan látogattak el, az un. átadási napjaikat megtekinteni, a gyakorlatot átvenni.

Az ország egész területéről érkeztek az érdeklődők a képzésekre, melynek hatására elkezdtek alakulni az első bevásárló közösségek. Hol gyorsabban, hol minden lépést alaposan meggondolva éledeztek a helyi szerveződések, de a folyamatos alakulás volt érzékelhető a figyelő szemek számára: Pápa, Kaposvár, Pécs, Győr, Szolnok, Békéscsaba, Tatabánya hogy csak a leggyorsabban felálló Kosarakat említsük. De ezek mellett a kisebb összefogások is jelentősek a hazai mozgalomban: Gödöllő, Budakeszi, Budaörs, Szigetmonostor. Szerepük pont azt bizonyítja, hogy nem méret függő a bevásárló közösségek mozgalma. A hazai mozgalom ereje pedig épp abban rejlik, hogy hogyan tudjuk egymást nemcsak az elindulásban, hanem a további fejlődésben is segíteni. Ennek egyik legszebb példája, hogy az év eleji hasonló találkozón, ahol a szombathelyi érdeklődők még csak a szervezkedés kezdeti lépéseivel érkeztek, a szeptemberi alkalomra már egy jelentős tagként tudták magukat képviselni a hazai mozgalomban. Legyen szó bármilyen számbéli mutatójukról, mint vevők és termelők száma, a közöttük bonyolított forgalom és a szervezet lelkei, az önkéntesek száma tekintetében.

Ugyanezt a sorsot szánjuk a mostani új tagoktól, a gyöngyösi és a budapesti központú Gólya Közösségi ház tagjaitól. És bár a kanyarban még nem látszik, de biztosan tudunk a Dunaújváros-i csapat sikeres szerveződéséről is. És tovább csak azért nem folytatjuk az érdeklődő városok listáját, hogy ne kiabáljuk el túl hamar a befutni látszókat 🙂

A hazai bevásárló közösség találkozójának témája nem is lehetett más, mint saját szereplőiknek: a vevőik, önkénteseik, és termelőik megtalálása és megtartása.

Hiszen mindannyiunknak szüksége van a megújulásra, a mások ötleteinek fogadására. Az eredmény természetesen nem maradt el, mert valóban megfiatalodva, egymás erejéből meritkezve tértek haza a Kosarak képviselői.

Más, jövőbe mutató feladatok is kezdtek kibontakozni, melyben a hálózatban való együttműködés gyakorlati példáit kezdtük megalapozni. Az idei ősz mindenképpen annak a kisérleti terepe lesz, hogyan tudjuk ezt megvalósítani, tanulva a tapasztalatokból és az együtt működés új kultúrájáról, melyben az igazságosság és testvériesség lesz az iránytmutató. A nap utolsó gondolata és egyben kitűzött célja, hogy a kisebb közösségek működését segítsünk felhozni, hogy lakhelyük mérte szerinti lehetőséget kiaknázzák a bevásárló közösségük működésében.

A nap jelentős részében hoztuk a működő jó példákat, mások okulására, a friss impulzusok felvételére.

A napot lezáró un. zárókör gondolatait címszavakban: megerősítő, sokszínűség, a személyes találkozás ereje, jó ötletek, kapacitás kiegyenlítése, jó témák, jó vezetése a napnak, újult erővel, lendület, reményt ad, perspektíva, inspiráló, mennyi megoldás, a közösség ereje, optimizmus, egy felé megyünk, a nyitottság példa értékű…

Másnapi üzenet: “Feltöltődve, új lendülettel érkeztem haza ❤️