Gyüttment Fesztivál – Helyi gazdasági tér

Helyi gazdaság udvar, Pénzelmélet előadás. Péntek 9.00-11.00

Ugyan kit érdekel a pénzelmélet? Nem a pénz elméletéből, hanem a pénzből van kevés. Gondolhatjuk.

De mégis fussunk ennek neki még egyszer! A pénz elmélete nem a pénz megléte/hiánya miatt fontos első sorban. Hanem azért, mert ezen keresztül megérthetjük, hogy miért ilyenek a dolgok mostanában, és azt is megtudhatjuk, hogy min kell valójában változtatni, ha más társadalomra vágyunk.

Mi van, ha csak azt tűzzük ki célnak, hogy váltsunk szemléletet?
A klímaváltozás, a szegénység, a fiatalok elvándorlása, a migráció, és más aktuális problémák egyfajta tünetek. A tünetek azt jelentik, hogy ezeken a pontokon mutatkozik meg a társadalom működése.
Mint tünet nem érdemes ezekkel sokat foglalkozni, csak annyira, hogy a tünet nagyon kellemetlen megjelenéseit szükséges egy kicsit tompítani. De a tünetet kezelni nem nagyon érdemes, feltéve ha valós megoldásokat szeretnénk, nem pedig elmélyíteni azokat.
A tüneteket viszont arra lehet felhasználni, hogy megértsük azokat az egyelőre kevéssé látható lényeges folyamatokat, szerkezeteket, hajtóerőket, amelyek előidézik ezeket. Mert ehhez olyan fogalmakat kellene jól ismernünk, mint a pénz.

Hogy a fogalmat mindenki ismeri?
Vajon az, hogy használunk egy fogalmat az azt jelenti, hogy ismerjük is?

Ez a blokk arról fog szólni, hogy megismerjük a pénz fogalmát. Megismerjük a fogalomba kódolt ellentmondásokat és azt, hogy ez a tisztázatlan fogalom mennyire nem alkalmas arra, hogy tisztán lássunk életünk sok nagyon fontos kérdésében.

A blokk végére azt ígérem, hogy ha előveszitek legközelebb a

pénztárcátokat, már egészen másként tekintetek majd arra a pénzre, ami ott van 🙂

Azt nem ígérem, hogy sok pénzetek lesz a blokkban elhangzott infók alapján, mert ezt az ígéretet meghagyom másnak.

És hogy mi az, ami másként fog látszani? Remélem látni fogjátok a papíron túl mindazt, ami ma a pénzt jellemzi, és ti is elkezdtek komolyabban foglalkozni a pénzzel! Feltéve, ha valóban egy jobb társadalomban szeretnénk élni.

Helyi gazdaság udvar, Kovácsolj közösséget előadás Szombat 11-13

Azon gondolkoztál már, hogy a közösséget miért kovácsoljuk? Miért nem faragjuk? Miért nem élesztjük? Amit kovácsolunk az olyan „anyag” ami nem könnyen formálódik. Szaktudás, sok erő, és hő kell ahhoz, hogy kovácsolni lehessen. Az ember persze nem olyan mint a vas. Másképpen kell nekilátni emberekből közösséget kovácsolni. Erről beszélgetünk majd ebben a blokkban. A kovácsolás egyébként nagyon jó kis analógia, mert aki valódi kovácsmester tud lenni, annak sok mindenhez kell értenie. Aki pedig valódi közösségkovács mester, annak szintén mesteri szintre kell fejlesztenie a közösségre vonatkozó tudását, de nagy gyakorlattal is rendelkeznie kell. Sok idő amíg mesterré válik valaki, és sok gyakorlás, türelem és tanulás kell hozzá. Ha magad is közösség kovács vagy, akkor gyere és beszélgessünk a szakma rejtelmeiről.

Azt azért érdemes tudni, hogy nem csak a közösségek vezetői azok, akik közösség kovácsok lehetnek. Valójában mindenki, aki részt vesz bármilyen közösség életében, az a részvételén keresztül hat a közösségre. Ezért talán mindenkinek hasznosak ezek az ismeretek. Kulcsszavak: Mitől válik közösséggé egy embercsoport? Önszerveződés. Lehet-e szervezni az önszerveződést? A Közösség és a vezetés? Közösségi döntéshozás. Közösség vezetése, Tagok befogadása és elengedése. Közösségi cél. Tanuló közösség, közösségi tanulás. A közösség gazdasági alapjai. Egyéni érdek, közösségi érdek összefésülése.

Hogy miért lett ez így? Mert nem becsülte ez az ország azt ami helyben megterem. És kevesen maradtak a helyi termelők. De még vannak, és értünk dolgoznak. Tegyünk róla, hogy újra természetes legyen az, hogy bőséggel van helyi, egészséges élelmiszer! A globális piac helyett válaszd azt, ami itt terem! Akkor lehet mindenki kiváltságos!

Helyi gazdaság tér