Fenntartható mezőgazdaságot!

Élelmiszertermelés állatok nélkül? Föld szerves trágya nélkül? Bolygómentés laboratóriumokban? Ne dőlj be!
Torz és mesterséges változások indulnak az egészséges táplálkozás és élhető jövő érdekében. A változás, ahol a folyamatok elindulhatnak, valóban a tányérunkon kezdődik, de az igazság és az élet petricsészében elveszni látszik.

Három új élelmiszer innovációt mutatunk és annak torz valóját, mely nem az egészséget és az életet, hanem egy gazdasági szempont által irányított világképet támogatja.

1. A VEGAHÚSOK, IMPOSSIBLE BURGER:

A vegahús egy preciziós fermentációval készült GMO technológia, melyet növényi fehérjékből, pl.szójából, babból, lencséből, állítják elő. A vega hús első hírnöke az impossible burger.

Előállításához a szója gyökerében levő leghemoglobin fehérjét használják, melynek szerkezete hasonlít az emberi hemoglobinhoz, mely a hússzerű íz létrejöttét biztosítja. A gyártás során a leghemoglobin fehérjének a génjét átviszik egy élesztő sejtre, amelyet preciziós fermentálásnak nevezett technikával nagy tartályokban késztetik arra, hogy előállítódjon nagy tömegben a növényi fehérje.. Az élesztő mellett algákat, baktériumokat is használhatnak, az un.fehérje termelésre. Ez az élesztősejt, az általa termelt leghemoglobin fehérjét kinyomja a tápfolyadékba, amiben a fermentáció zajik, és ennek a fementátumnak egy tisztított változatát adják el húsanalóg gyanánt. További ízesítőt, színező adalékanyagokat és metil cellulózt adnak hozzá, hogy a húszerű állapotot el lehessen érni. Darált szerű hús formában értékesítik.

Ebben az innovatív technológiában olyan génmódosított fehérje került az embernek szánt élelmiszerbe, melyet eddig se állat, se ember nem fogyasztott, így hatása is ismeretlen. A világon itt-ott már lehet értékesíteni, pl.Szingapúrban, és több helyen is kóstoltatják az emberekkel, akik előtte igazolják, hogy saját felelőségükre kóstolják a készítményt. Az eljárásnak az engedélyezési folyamata az EU-ban is terítéken van.

2. Mesterséges vagy SZINTETIKUS HÚS:

melyről azt állítják, hogy előállítása sokkal költséghatékonyabb, mint az állattartás. Állatmentes termékként hirdetik, de ezt az állítást árnyalnunk kell….

Előállítása: Biopsziával szövetmintát vesznek az állatból, ebből kiválasztják az őssejteket, ezt fermentálják tápfolyadék, hormonok, antibiotikumok jelenlétében, míg egy 20.000 sejtet elérő rosttá váló un. labor hús nem áll elő, amit darált vagy kockázott formában lehet forgalomba hozni. A szintetikus hússal több probléma is van: 1, antibiotikumot tartalmaz, 2, ahhoz, hogy a sejtek gyorsan és jól szaporodjanak aminosavat, növekedési faktorokat tartalmazó folyadékot kell adni hozzá, pl. amit a meg nem született kisboci véréből vonnak ki. 3, Másik előállítási módszer, amikor a klónozáshoz olyan sejteket használnak, amelyek sejtkultúrában hosszabb ideig szaporodnak, mivel a természetes sejtek szaporodásának korlátolt kapacitásuk van, azza néhány sejtosztódás után nem tudnak tovább osztódni. Ha belegondolunk is evidens, de amiről a technológiai felvilágosítás hallgat, hogy olyan állati szövetekről indul a sejtszaporítás, mely gyorsan osztódik, azaz a félrákos, rákos sejtek az igazi jó táptalaj. Egy rákos vagy a rákosodás felé elindult sejt, akár évtizedekig képes az osztódásra, ideális labor körülmények között.

3. ROVAR FEHÉRJÉK

A legújabb, állati fehérje pótló, melyet az EU is engedélyezett az élelmiszerben és takarmányban való használatát, a rovar fehérjék. Négy fajta fogyasztása engedélyezett az Eu-ban, a Vietnamból származó zsírtalanított tücsökpor, lisztkukac, vándorszöcske és a csótány.

Mi a gond? Nincs vizsgálat arra, hogy milyen méreganyagokat és patogéneket tartalmaznak, de akár 80 %-os is lehet ezek aránya, melyek az étkezési láncba kerülve átterjedhetnek az emberekre is. Az idei Davosban tartott gazdasági világtalálkozón, bemutatásra került az a térkép, melyben egyszerre 30 központban, a világ minden táján a kerül bevezetésre az állati fehérje helyettesítő termék. A világ legjobb szakácsait próbálják rávenni, hogy érdekes ízeket, ínyencségeket készítsenek belőle és alátámasszák a rovarevés fontosságát, a klímaviszonyok és a mezőgazdaság megváltoztatása szempontjából. Számos változatban kerülnek felhasználásra: feldolgozott termékekben, a sajtok, pékáruk édességek, fagylaltig bezárólag. Ezek a termékek lassan engedéllyel az Eu piacra és hazánkba is kerülnek. Pillanatnyi szabályok szerint a termék összetevő listáján se kötelező feltüntetni ezen összetevőket!

Heti ajánlónkba csupa VALÓDI ÉLELMISZERT ajánlunk, mely kistermelői voltukból fakadóan, feldolgozva is csak valódi összetevőket tartalmazhatnak, bennük mindenféle mesterséges pótszer használata NEM ENGEDÉLYEZETT. Termelőink és termékelőállítóink pedig elkötelezettek a föld regenerációs folyamatait segítő mezőgazdasági módok alkalmazásában. Éljünk velük, döntsünk az életet hordozó folyamatok mellett. A zöldség fogyasztóként pedig örülhetünk, mert a napokba robban a tavasz és sorra érkeznek a változatos zöldek.

Forrás: Dr. Bardócz Zsuzsanna biokémikus, az MTA doktora előadásai