Dombvidék Kosár Közösség

Alapítás éve: 2020
Hol működtök? Gödöllő
Hány szervezőtök van? 6
Hány termelőtök van? 35
Hány önkéntesetek van? 6-8
Hány családot láttok el egy héten? 20-25
Mikor van az átadónapotok? Csütörtök
Honlap: dombvidek.hu
Hogyan kezdtétek? Hányan, és miért?
Két tagunk részt vett a Nyíregyházi Kosárközösség képzésén, és elhatározták, hogy ezt Gödöllőn is létre kéne hozni. Lett egy találkozó, ahova eljöttek azok, akiket ez érdekelt, köztünk ketten a jelenlegi termelőink közül is, és elhatároztuk, hogy belevágunk. “Az én személyes motivációm az volt, hogy szeretek egyfelől jókat enni, de ugyanakkor a városi piacra nem igazán jutottam ki, Itt viszont biztosabb forrásból jutunk bizonyos élelmiszerekhez, termékekhez.” (Fruzsina)
Melyek a legfontosabb céljaitok?
A fennmaradás és a szemléletformálás. A Dombvidék Kosárközösség egy civil kezdeményezés, melynek tagjai szeretnének helyi termékeket vásárolni, szeretnék, ha minél fenntarthatóbb és egészségesebb élelmiszerek, termékek kerülnének a háztartásukba. Sajnos ez nem olyan egyszerű dolog, mivel nem terem annyi helyben, mint amennyit fogyasztunk, ezért kezdeményezésünk missziója a helyi gazdaság újjáélesztésé, helyi termelés erősítése. Fontos cél továbbá a fogyasztók visszakapcsolása a természethez, hiszen sokan annyira eltávolodtak a mezőgazdaságtól, természettől, hogy nincsenek tisztában azzal, hogy Magyarországon mik az idényzöldségek, gyümölcsök. Nem látják át a teljes folyamatot a termőföldtől, az asztalukig vezető utat. Közösséget szervezünk, non profit céllal, hatalmas felelősséggel és a fent említett misszióval.
Milyen kihívásokkal kell szembenéznetek?
A termelők még ismerkednek a kosárközösségek adta lehetőségekkel! Ez egy alternatív piac, esetünkben nagyon fontos a szoros kapcsolat, a folyamatos kommunikáció a termékekről, a termelés folyamatáról. Sokuk még nem látja a lehetőséget egy ilyen közösségben. Ezt még meg kell szokni a termelőknek, valamint az átadási napokat, hogy fontos hogy pontosak legyenek. Ugyanakkor, rövidebb időt vesz igénybe számukra az értékesítés.
Mire van szükségetek?
Önkéntesekre szükségünk lenne, mert a közösségformálás, közösségteremtés egy nagy kihívás. Akármennyire is azt látjuk a vásárlókon, hogy őket is hasonló dolgok érdeklik, de tenni másért, vagy egymásért, az egy újabb szint, amire el kell jutni. Reményeink szerint,hamarosan lesz egy olyan átadó helyünk, ahol több találkozót tarthatunk, ezáltal szorosabb kapcsolat tud kialakulni a termelők és az önkéntesek között.
Mit üzennétek azoknak, akik bevásárlóközösséget indítanának?
“Úgy érzem, hogy amióta ezt csinálom, azóta jobban otthon érzem magam Gödöllőn. Egyre több a kötődési pont, több az ismerősöm, többen rámköszönnek az utcán, az egész olyan, mintha egy nagy család alakulna ki körülöttem! Megéri belevágni! Fontos még, hogy tudom, amit eszek, az honnan van, jó érzés, hogy ha a termelőink termékeit választom, azzal az ő családjukat támogatom. Vannak arcok a termékek mögött.” (Fruzsina)
Van olyan, amit még fontos veletek kapcsolatban?
Fontos kiemelni, hogy a leglelkesebb tagunk Illésné Marika. Persze, mindenki lelkes, de ő tipikusan, jóértelemben a “helykitöltő” ember, ha valamit nagyon meg kell oldani, akkor ő ott van, és mindig megoldja. Nélküle nem menne ez az egész, ő fogja össze a csapatot!