Bevásárló közösségek. Túl az egyéni érdeken! – EGY NAP, Dürer kert, június 2

Miről volt szó?

A bevásárló közösségek első sorban nem azért jönnek létre, hogy olcsóbban vásároljanak az emberek. Ezek a csoportok a helyi gazdaságot igyekszenek újjáéleszteni azáltal, hogy a helyi termelőket és a fogyasztókat összekötik.

Amikor valaki csatlakozik egy ilyen csoporthoz, azt legtöbbször egy személyes motiváció miatt teszi meg. Például egészségügyi problémája van és jó minőségű élelmiszerre vágyik, vagy piacot keres a termékeinek. A bevásárló közösségeknek viszont van egy olyan hatása is, ami nem az egyéni motivációk felől érthető meg.

Hogyan lesz a mindennapi élelmiszer bevásárlásából kisebb ökológiai lábnyom? Hogyan és miért erősödnek meg így az emberi kapcsolatok? Hogyan törhet ki egy település a gazdasági leépülés csapdájából? Miként maradhatnak itthon a fiatalok? Hogyan őrződik meg, és hogyan fejlesztődik az a földművelési tudás, ami egy fenntartható társadalom létalapját segít megőrizni? A bevásárló közösségek ezeken kívül még egy nagyon fontos dolgot tudnak:

Valódi, működő, értéket teremtő tartós közösséget teremthetnek.
Képzeljünk el egy olyan jövőt, ahol minden településen élő közösség működik és ezek a közösségek egymással is tartják a kapcsolatot! Ez elég izgalmasan hangzik, nem?

Előadó:

 Zalatnay László, Nyíregyházi Kosár közösség

Zalatnay László Tréner

Az előadás facebook eseményét itt találod: https://www.facebook.com/events/823967947970855/

A Nyíregyházi Kosár 6 éve működő un. rövid ellátási láncot megvalósító közösség. Alulról szerveződve, önszerveződő közösségként működünk. Tanuló szervezetként igyekszünk megtalálni a válaszokat azokra a kihívásokra, amit a helyi élelmiszertermelés újraszervezése jelent. Mára elértük a teljes anyagi függetlenséget. Egy ideje pedig azon dolgozunk, hogy mások számára is átadjuk azt a tapasztalatot, amit felhalmoztunk. Ezért is működtetjük a kosarkozosseg.hu oldalt, ahol egymásra találhatnak mindazok, akik együtt elkezdhetik önszervezni a helyi bevásárló közösséget.

További programok és infók a rendezvényről: Egy Nap – városi ökobandázás