Bevásárló közösségek hálózati találkozója

2022. március 20-án Budapesten a Rudolf Steiner házban tartottuk meg az idei első hálózati találkozót.

A találkozón 13 bevásárló közösségtől 24 fő vett részt. Ennek az alkalomnak két fő eredménye volt a mellett, hogy a személyes kapcsolataink erősödtek és rengeteg tapasztalatot sikerült egymással megosztanunk.

Az első eredmény egyfajta seregszemle jellegű összesítés elvégzése. Igyekeztünk a hazai bevásárló közösségek számát, gazdasági és közösségi teljesítményét összesíteni. A saját adatainkat összevetve egészen látványos számok jöttek ki így. Például a hazai bevásárló közösségek már most is legalább 400 termelőnek teremtenek jövedelmet. Hetente több mint 1000 család vásárol már bevásárló közösségekben. És amit sokan nem értenek. Hogyan lehet, hogy 200 ember hetente önkéntesként szánja rá az idejét arra, hogy az élelmiszer önrendelkezés kiépítésén dolgozzon.

A találkozó második eredménye egy olyan lista, ami az egyes bevásárló közösségek tapasztalatait összegzi, hogy miképpen érdemes vevőket, termelőket és önkénteseket toborozni, és mire kell figyelni a megtartásukhoz.
A jó gyakorlatokat kiscsoportos beszélgetésekkel készítettük elő, majd a teljes résztvevői körrel közösen véglegesítettük azt.

Egy ilyen közös munkának az lett az eredménye, hogy a mindenki sokkal több ismerettel, ötlettel távozott, mint amennyivel érkezett. A tudást pedig abból a sokféle tapasztalatból szedtük össze, amit a résztvevők hoztak magukkal.