“Bevásárló közösség működtetése” gyakorlati és elméleti képzés a pápai termelői piac szervezői számára

A bevásárló közösségek indulását segítő képzési folyamatunk egy fontos állomáshoz érkezett, a program keretében megtörtént az első gyakorlati képzés, bevásárló közösséget létrehozni kívánó csapat számára. Ez év áprilisán az Indíts bevásárló közösséget! képzésünkre 2 pápai hölgy érkezett, Natasa és Marcsi személyében.

Pápa mellett, Nagygyimóton termelő társaikkal egy termelő piacot működtetnek immár 3. éve. Küzdenek a vevők elérésében, mivel a város melletti külterületre a városiak nehezen mennek piacolni, az ottani emberek pedig nem jelentős vevőréteg. Nem várva a másoktól a megoldásra, mellyel helyzetük jobbá válhatna, közös tervezésbe kezdtek, és a bevásárló közösség modellben látták piacuk a hatékonyabb működését. Így érkezett el Natasa és Marcsi az első képzésünkre, majd hazamenve elmondták tapasztalataikat a többieknek, együtt feldolgozták az általunk adott indulási tudástárat (https://kosarkozosseg.hu/tudastar/ ), majd elkezdték szervezni a közös tanulás, és inspirálódás lehetőségét. Kisebb időpont egyeztetést követően, pedig szeptember első pénteki átadási napjára megérkeztek Nyíregyházára. Átutazva az országon, pápaiak és nyíregyháziak immár hidat képeztünk a magyarországi bevásárló közösségek alakulásának, ezt az utat járva, még ha délről, vagy északról, vagy még nyugatabbról is kell az utat megtenni hozzánk, bárki megléphet. Hiszen látható, megtehető!

A képzést a távolság és a tartalom bőség miatt két naposra szerveztük, első nap a gyakorlaté, a második nap az elméleti tudásé volt.

Első nap. A nyolc fős csapat vonattal érkezett, bár mi már korábban megnyitottuk az átadási napot, valahogy a sors is ügyelte, hogy a vonat érkezése miatt semmi lényeges történésről le ne maradjanak, mert a termelőink valahogy szinte mind 11 óra után érkezett. Így aztán gyors üdvözlés és ismerkedés után a termelők érkezésével, a dolgok közepében vágtunk, gyors tanulás, átlátása után a dolgoknak a pápai csapat jelentős segítő erővé vált, melyre igen nagy szükségünk volt.

Milyen folyamatokba láttak bele?
– termék átvétel
– termékek szortírozása ládákba
– kiszállításra való összepakolás
– kiszállítás- vevők fogadása, termék átadása
– göngyöleg kezelés
– napzárás

Valamint a közösségi élmény egyik csúcspontja, a “Kosár Tündér” alkotta közös ebéd, ahol kicsit megpihenünk, beszélgethetünk, hogy újult erővel folyhasson tovább a munka. Mostani ellátásunkat egy régebbi Kosár önkéntestársunk, “Betti pitéi és más finomságok” biztosította.

Második nap
Bevásárló közösségek alakulását és működését segítő programunka több videót készítünk, melyhez anyagot a pápai csapat által is felvettünk. Megküzdve a kamerák által okozott izgalmakkal, a nap témájába kezdtünk. További vendégek is érkeztek aznapra, 2 nyíregyházi férfi ( apa és fia ) akik Vizsoly és környékében gondolkodnak bevásárló közösség létrehozásában. Velük kiegészülve beszélgettünk tovább.

Témák:
– a gyakorlati nap utáni felmerült kérdése átbeszélése
– a bevásárló közösségek társadalmi beágyazódása globalizál világunkba, nagy totálból, mint kiinduló állapotból indulva, hogy az egyéni célok megvalósuláshoz valóban jól érkezhessünk meg. Jól, azt jelenti, hogy nem a globalizált gazdaság alaphibáit ismételve, kicsibe, azaz helyibe.
– A Kosár által átgondolt Termék Minősítő Rendszeren ( TMR ) keresztül mutattuk meg a bevásárló közösségek helyes fogyasztói modelljét
– Arany Tojás Társaság, a rendszerünkben megvalósított közösségi finanszírozás
– A bevásárló közösségek üzleti modellje
– Munkafolyamatok az átadási napok között
– Vevők, termelők, önkéntesek megtalálása, szervezése.

Az ebédből nehezen álltunk fel, mert a körbe ült asztal hatása, a kávé és sütemények karéjában észre sem vettük, hogy újra történeteken keresztül beszélgetünk, osztjuk meg egymással termelési, szervezési ötleteinket.

Natasa, Marcsi, Orsi, Vera, Feri, Zoli, Józsi, Gábor! Köszönjük, hogy itt voltatok, hogy viszitek tovább munkánk gyümölcsét, melyet 6 éves Kosár önkéntes csapatunk által képződött a világban.