4. Átvételi napok beállítása

A Beállítás menüben az Átvételi napok almenü alatt lehet a vásárlási ciklusokat, valamint a termelők számára fontos előkészítési és az átvevők számára fontos átvételi időt beállítani. Akár egész évre előre be lehet állítani ezeket a dátumokat. Az egyes mezőkbe kattintva egy kis naptár ugrik fel, amelyben az egyes időpontok kattintással állíthatók be.

A vásárlási ciklus időpontjainak beállítása

A vásárlási ciklus a következő részekből áll:

  • vásárlói időszakasz: az az időtartam, amely alatt az adott héten a vevők fel tudják adni a rendeléseket a rendszerbe. A Nyíregyházi Kosárban csütörtök reggel 6 órától, következő hét szerda éjfélig tart ez az időszak. Szerdán éjfélkor a rendszer lezárja a rendeléseket, és a pénteki átadó napra már nem fogad újabbakat. Másnap, tehát a csütörtök 6-tól feladott rendelések már a következő heti átadóra fognak vonatkozni.
  • előkészítés nap: ez a vásárlói idősáv lezárása utáni nap, Nyíregyházán ez a csütörtök. Ilyenkor a termelők tudják összeállítani a megrendelések alapján a kiszállítandó árut, illetve módosítani a megrendeléseken, amennyiben például kiderül, hogy nem tudnak egy adott terméket szállítani, vagy adott egy adott tétel kiszerelési súlyát módosítani kell.
  • átvételi nap: ezen a napon hozzák be a termelők a megrendeléseket az átvételi pontra, és ezen a napon veszik át a vevők a megrendeléseket. Az átvétel kapott egy óra időpontot is, tehát nem csak adott nap éjféltől lehet átvételi napot indítani. Például nagy rendelésszám esetén elképzelhető, hogy a megszokott átadási nap előtt már átvételi rész-napot lesz érdemes beiktatni. Az előző nap hajnali 3 tól este 11 órai időtartamra lehet ezt beállítani. Az átvételi napon nyithatók meg a pénztárak is.

A vásárlás vége dátumból a rendszer automatikusan eredezteti a két rákövetkező napra az előkészítési és az átvételi napokat.  

A művelet oszlop elnevezései:

  • current: jelenlegi vásárlási időszak
  • after: előkészítési vagy átvételi időszak (vásárlási időszak után)
  • new: rögzített de még jövőbeli, el nem kezdett ciklus

A vásárlási ciklusok előzetes tervezésénél és rögzítésénél érdemes figyelembe venni az ünnepnapokat!