8.Termék Minősítő Rendszer

A Nyíregyházi Kosár bevásárló Közösségben megalkottunk egy környezettudatos vásárlást segítő eszközt, melynek segítségével 5 szempont vizsgálásával kaphatunk teljes(ebb) képet a fenntartható termelés/fogyasztás lehetőségeiről.

Tehát a fő fenntarthatósági szempontokat állítottuk egymás mellé, és azok kereszttűzében vizsgáljuk meg az élelmiszerek egymáshoz viszonyított helyzetét.

Szempontok:

 TMR 1, a helyi gazdaságot erősítő hatás: 

         – a termék előállítása    :

         – az alapanyag eredete 

 TMR 2, a termesztés minősége : 

  TMR 3, az élelmiszer feldolgozása: 

 TMR 4, a hulladék képződés: 

 TMR 5, a távoli ökológiai hatás képződése alapján:  

A TMR használatához bizonyos adatokra szükség van, hogy a táblázatban foglalt szempontok értelmezhetőek legyenek. Bevásárló közösségekben a termelői bemutatkozások és a termékek leírásai adhatnak útmutatást. Bolti termékek esetén a termékek címkéinek adatai.

PÉLDA

Termék neve: Frissen vágott bio tisztított csirke
Termelő: Kotesz Gyula – Kosár termék

1, Helyi gazdaság erősítő hatása: 
– termelés helye szerint:Búj községben található a gazdaság, Nyíregyházától 20 km-es távolságból, mely csak egy picit van kijjebb a városunkat övező Bokortanyáktól. A helyben forgó pénz, mely az egymás közötti pénzcsere biztosít, ebben a távolságban még értelmezhető és belátható. Az értékelés tehát: Kiváló ( 5 )

2, Alapanyag termelés: A gazdaság bio minősítésű, melyet a Biokontroll Kft ellenőrzése alatt áll. A bio jelenti a talaj magas védelmét, gazdagítását szerves anyagokkal, melyekből származó növények, pl. az állatok takarmánya, a legtöbb vitalitással, életerővel rendelkezhetnek a termesztés módja által. Értékelés Kiváló ( 5 )

3, Feldolgozás módja, a vágás csütörtök zajlik, egy nappal az értékesítés előtt. A frissen vágott állat egészben kerül értékesítésre, kizsigerelve, vákuumfóliába csomagolva. Ezzel a technikai csomagolással óvható meg, hogy a hús ne érintkezzen levegővel, mely a gyorsabb romlásához vezetne, a vevőkhöz való jutásig a hűtési lánc biztosítása mellett. KIVÁLÓ ( 5 )

4, Csomagolás:Szükséges a csomagolás, melyet nejlon zacskókkal old meg a termelő, ezért a vevőhöz kerülve szelektív gyűjtést igényel. . Értékelés JÓ (4) 

5, Tágabb ökológiai hatást nem érint a termék, így a szűkebb és tágabb környezetünkre kifosztó, károsító hatása nincs. Értékelés: Kiváló ( 5)

Összesített értékelés: Kiváló ( 4,8 )

Termék: Csirkejó Baromfirúd.  
Gyártó: eFeF Élelmiszeripari és Kereskedelmi Kft Pécs- bolti termék

forrás:http://hirorigo.net/nagy-atveres-show-tudja-mit-adnak-el-onnek-az-elelmiszergyartok/ 

1. Helyi gazdaság védelme: 2 részre bontjuk

1.1 a cég helye és tulajdonviszonya : pécsi illetőségű a gyártó, nyíregyházi fogyasztóként, a helyben maradt pénz körforgását nézve a 3. fokozatba soroljuk ( 1, Nyh és Bokortanyák 15 km, 2. SzSzB Megye és Nyh 50 km-es körzete más megyékbe benyúlva) . Ez a cég nevéből következtetve magyar cég, magyar tulajdonosokkal, Ma-on termel, magyar embereknek biztosít munkát. Besorolás: KÖZEPES

1.2. az alapanyag forrása: A termékcímke nem tartalmazza honnan is származnak az alapanyagok. Magyar, helyi, vagy külföldi termék-e? Nagy valószínűséggel közepes minősítésnél nem tud ez a szempont sem végezni. Ha a baromfi külföldről érkezne ( ? ), az tovább rontaná a helyzetet.

2. Termelés módja: Mivel nem BIO minősített a termék, ezért valószínű, hogy konvencionális, sőt nagy az esély a nagyüzemi állattartási módból származó baromfi tartásból származó alapanyagról van szó. Erre a gazdálkodásra jellemző a tömeges tartás, és az ebből fakadó problémák tárháza itt nyílik meg, hogy milyen körülményeket és beavatkozásokat alkalmaznak arra, hogy gazdaságos és hatékony legyen a termelés. Kapnak-e hormon a gyorsabb növekedésért, milyen takarmányon élnek, fény, tér milyen minőségben és mennyiségben van az állatok körül. A besorolás KÖZEPES, vagy ELÉGSÉGES lehet. Sajnos nem áll rendelkezésre a vevő számára információ, mely ebben tájékozódhatna.

3, Feldolgozás módja: Nem kell sokáig bogarászni az összetevők között, hogy lássuk a hús nagy része nyesedék, de a mi ettől rosszabb a mesterséges anyagok tömkelege teszi a terméket kívánatos színűvé,ízűvé, tartóssá. A besorolás : ELÉGSÉGES .

4, Csomagolás: A termék csomagolást igényel, a műbél a terméket a külvilágtól elválasztó ( mely étkezésre nem alkalmas) és egyben a csomagolóanyaga is. A viszonylag vastag műanyag, maximum apró részecskéire bomlik nagyon sok éven keresztül (mely ha nincs a fogyasztó által elkülönítve, szelektíven gyűjtve, esély sincs az újra hasznosításra, csak a természetben való ernyedésre, mely a talajba, vizekbe, állatok szervezetében sőt, előbb-utóbb emberi szervezetünkben is visszaköszön) Besorolás: KÖZEPES

5, Tágabb ökológiai hatás: Mit is figyelünk ilyenkor? Van-e benne pálmaolaj, pálmazsír.
Milyen a dolgozók munkavégzési körülménye? Egészségükre ártalmas körülmények vannak-e? Végez -e a cég állatkísérletet, vagy ide tartozna a milyen körülményekből származik a hús, megenged-e embertelen vagy állatot nem tisztelő folyamatokat, a profitért? Keletkezik-e olyan károsanyag, mint melléktermék, mely súlyosan károsítja a szűkebb és tágabb környezetünket? Nehéz erre válaszolni, mert mélyebben kéne tudni gyártási folyamatokról…. De nagy kérdéseket vet fel, ha szempont számunkra, mint tudatos fogyasztóknak : egészségünk, környezetünk, a föld, világunk jövője…. Besorolás: nem megállapítható

Tehát a termék: Közepes és elégséges minősítések között mozog.  Sok dolog nem megállapítható a vevő számára biztosított adatokból. Értékelés: Gyenge közepes (2, 8 )  ha az iskolai minősítéssel szeretnék élni.

Kedves felhasználó! 

Átadjuk a Kosár fejlesztését szíves használatra. Alkalmazd,  használd vásárlásod során. Boltban, piacon, és a Kosárban. Olvass, kérdezz ( ha van kitől), de legfőképp mérlegelj! Mert több szempontból megéri !