5. A bevásárló közösségek elindításának további feltételei, lépései

A következőkben igyekeztünk sorra venni azokat a legfontosabb témákat, amik egy bevásárló közösség elindításához szükségesek. Az itt leírtak nem kötelező jellegűek, javaslataink nyilván ajánlások. Hiszünk abban, hogy minden közösség képes kialakítani a saját működésére vonatkozó rendszereket, szabályokat.

Minden közösség akkor lesz erős, ha a saját magára vonatkozó működési rendszereket maga alakítja ki. Nagyon lényeges, hogy a helyi közösség maga dolgozza fel a következő témákat és maga adjon rá válaszokat!
Így biztosítható az, hogy a helyi közösség sajátjaként fog tekinteni a bevásárló közösségre, és ezzel a módszerrel sokkal több helyi erőforrást is tud megmozgatni, mintha egy valahol már kialakult rendszert akarna átvenni. A máshol működő példákból tanulni kell. Onnan érdemes ellesni számos jó példát és azt magunkra, magatokra adaptálni, vagy épp a mások által elkövetett hibákat elkerülni.

E célból szervezünk évente a már működő a bevásárló közösségek számára hálózati találkozókat.  De az első saját lépéseket mindenkinek magának kell megtenni. Helyettetek nem fog tudni senki bevásárló közösséget szervezni.