5.6 A közösség szociális életének megszervezése

Hogy is néz ki egy bevásárló közösség? És miért érdemes a közösség szociális életével is foglalkozni?

Az elnevezésben benne van az, hogy ez egy közösségre épülő rendszer. Kérdés, hogy mitől közösség egy embercsoport? Mitől válik közösséggé?

A bevásárló közösségeknek többféle tagja van. Termelők, fogyasztók, önkéntesek, szervezők. De ezek a tagok nem töltenek együtt ugyanannyi időt. A bevásárló közösségek közösségi minőségét leginkább az önkéntesek csapata tudja biztosítani. Ők azok, akik összekötik a termelőket a vevőkkel. Ők dolgoznak együtt a legtöbbet.

Az önkéntesek az idejüket és a szaktudásukat adják a közösség számára. Cserébe nem pénzt kapnak, hanem olyan értékeket, amit sokszor pénzért sem lehet megvenni. Pl. a fontosság érzését, vagy azt, hogy értelmes feladattal töltöm az időmet, vagy azt, hogy az embertársaimért dolgozom. De van olyan is, aki főleg a társaság kedvéért, a közösen végzett alkotó munka öröméért csatlakozik önkéntesként. Tehát nagyon fontos, hogy a szigorúan vett átadási feladatok mellett az önkénteseknek más kapcsolódási pontjai is legyenek.

A szociális élet tervezésétől sem kell megijedni. Legjobb az önkéntes csapatot figyelni, és velük közösen kialakítani ezt. Mik lehetnek az ide tartozó dolgok?

  • Kirándulások – érdemes olyan helyszíneket keresni, melyek a bevásárló közösség tagjainak tanulási lehetőséget, érdekes új információt adhatnak (pl. egy nagy tudású termelő vagy állattenyésztő, más fejlett helyi közösségek, fenntartható falu)
  • Előadások szervezése – sok olyan téma van, ami izgalmas lehet egy bevásárló közösség számára (pl. termelési módok, helyi gazdaságfejlesztési kísérletek)
  • Néhány ünnepnap közös megünneplése (Advent, Karácsony, vagy az alakulás évfordulói)
  • Közös étkezés – a Nyíregyházi Kosárban kitaláltuk a ‘tündér’ szerepet. Minden héten az átadási napon a csapat egyik tagja meleg ebédet készít a többiek számára.
  • Megbeszélések – az önkéntesekkel folytatott közös megbeszélések is lehetnek  közösségi események. Nálunk beváltak a havonta 1 alkalommal kb. 2 óra időtartamú megbeszélések, de minden közösségnek magának kell ezt is kialakítania.