5.2 Informatikai rendszer

A bevásárló közösség több termelő többféle termékét igyekszik eljuttatni a helyi fogyasztókhoz. A kezdeti időkben voltak közösségek, ahol excel táblázatot küldtek ki erre a célra, de beláthatjuk könnyen, hogy ez sem a termelőnek, sem a fogyasztónak nem komfortos módszer.
Olyan rendszert kell létrehozni, ami képes azt a sokféle feladatot integrálni, és ami segíti mind az átadási folyamatok rendszeres megszervezését, mind a termelő és vevő közötti egyéb kommunikáció megvalósítását. Pl. a vevői visszajelzések, értékelések kiszolgálása.

Az informatikai rendszer létrehozása az egyik kritikus pontja a hazai bevásárló közösségek működésének. A legtöbb közösségek nincs pénze az induláskor egy komoly szoftver fejlesztésére és tapasztalata sincs arról, hogy mit is kellene tudnia egy ilyen programnak.
A korábbi gyakorlat az volt, hogy minden közösség valahogy mégis megoldotta ezt egy alapszinten. Volt ahol egy önkéntes értett a webshop programozáshoz, és elkészített egy alap funkciókkal rendelkező felületet, vagy az excel táblák, google form-ok használata vált gyakorlattá.

Amikor az informatikai rendszer kialakításáról gondolkodunk, akkor érdemes azt is szem előtt tartani, hogy ezeket a rendszereket üzemeltetni és fejleszteni is kell, mely szaktudású önkéntes nem mindig áll egy közösség rendelkezésére, ha valaha volt is ilyen.

Egy általunk fejlesztett webshop szoftver, amely a 2013-ban elindult Nyíregyházi Kosár Közösség működéséből összegyűlt tapasztalataira építve fejlesztettünk, olyan induló közösségek számára is átadjuk, akik e nagy lépést az online platform biztosítását nem tudják megugrani. Az általunk fejlesztett és karbantartott szoftvert bármely bevásárló közösség a saját arculatához igazítva használja. 

A szoftver használatához nem szükséges azt megvásárolni, csupán a karbantartás és fejlesztés költségeit fedező használati díjat kigazdálkodni. Így a bevásárló közösségek webshop szoftver fenntartását több közösség együtt finanszírozza, ezáltal az egyes közösségekre kevesebb költség jut, mintha ezt egyesével maguk oldanák meg. Ezen felül a közös tapasztalatra épített fejlesztés erősebb rendszert eredményez, mint az önálló, egymástól elszigetelt próbálkozások.