4.2 Informatikai rendszer

A bevásárló közösség több termelő többféle termékét igyekszik eljuttatni sok helyi fogyasztóhoz. A kezdeti időkben voltak közösségek, ahol excell táblázatot küldtek ki erre a célra, de beláthatjuk könnyen, hogy ez sem a termelőnek, sem a fogyasztónak nem komfortos módszer. Olyan rendszert kell létrehozni, ami képes ezt a sokféle feladatot integrálni, és ami segíti mind az átadási folyamatok rendszeres megszervezését, mind a termelő és vevő közötti egyéb kommunikáció megvalósítását. További lényeges funkció pl. a vevői visszajelzések, értékelések kiszolgálása.

Az informatikai rendszer létrehozása az egyik kritikus pontja a hazai bevásárló közösségek működésének. A legtöbb közösségek nincs pénze az induláskor egy komoly szoftver fejlesztésére. De tapasztalata sincs arról, hogy mit is kellene tudnia ennek a programnak. Az eddigi gyakorlat az volt, hogy minden közösség valahogy mégis megoldotta ezt egy alapszinten. Volt ahol egy önkéntes értett a webshop programozáshoz, és elkészített egy alap funkciókkal rendelkező felületet. Voltak, akik egy másoknál működő rendszert vettek meg.

Amikor az informatikai rendszer kialakításáról gondolkodunk, akkor érdemes azt is szem előtt tartani, hogy ezeket a rendszerekei üzemeltetni és fejleszteni is kell.

Mi fejlesztettünk egy olyan új webshop szoftvert, amely a 2013-óta összegyűlt tapasztalataira építve a lehető legtöbb funkciót tartalmazza, és alkalmas arra, hogy mindenki a saját arculatához igazítsa. Az ajánlatunk lényege, hogy a szoftver használatához nem szükséges azt megvásárolni, csupán a karbantartás és fejlesztés költségeit fedező használati díjat kérünk.

Ebben az esetben a bevásárló közösség webshop szoftver fenntartását több közösség együtt finanszírozza, így az egyes közösségekre kevesebb költség jut, mintha ezt maguk oldanák meg. Ezen felül a közös tapasztalatra épített fejlesztés erősebb rendszert eredményez, mint az önálló, egymástól elszigetelt próbálkozások. Erről bővebben itt…