3. Összetett termékek feltöltése, a főtermék és a termékvariánsok

Vannak olyan termékek, amelyeket többféle kiszerelése is létezhet, vagy többféle mennyiségbe is lehet csomagolni. Ilyenkor a vásárló dolgát megkönnyítjük azzal, ha ezeket a termék variációkat egy fő termék alá rendezzük. A termékvariáns erre kínál megoldást. Például egy szemeteszsák lehet 10, 60, illetve 120 literes.

Ilyen esetekben az összetett termékek két részből állnak:

 • főtermék
 • termékvariánsok, vagy egyszerűbben fogalmazva altermékek

Ilyenkor először a fő terméket kell létrehozni, amely alatt a termékre általánosan jellemző adatokat visszük fel, mint a megnevezés (kiszerelési mennyiség nélkül), kategória, termékfotó(k) stb. Ezután a termékvariáns kiszerelésenként, vagy méretenként változó adatait kell külön rögzíteni (termék egységár, kiszerelési mennyiség). Ezeknek az adatoknak külön-külön hozunk létre egy-egy adatlapot a főtermék alatt.

Minden esetben, ha különböző kiszerelése van egy terméknek, akkor először fő termékként kell létrehozni! Mert a vevők csak így látják majd a termék oldalon, hogy ugyanabból a termékből több kiszerelés is van és így tudják összehasonlítani a kiszerelésenkénti árat is.

Termékvariánsok megjelenése a termékoldalon

A termékvariáns felvitele előtt mindenképpen olvasd el az Egyszerű termék felvitele cikkünket is.

Első lépés: fő termék felvitele

Először a főterméket visszük fel, amely a legfontosabb keretinformációkat tartalmazza. Mivel a fő termék oldal lesz, amely megjelenik a vevőknek, ezért ide kell feltölteni minden olyan adatot, ami nem változik a kiszereléssel, vagy mennyiséggel.

Új termék felvitelét az új termék gombbal lehet kezdeményezni. A felugró ablakban ki kell tölteni:
– Terméknév: a termék neve értelemszerűen, azt a beszédes nevet kell itt megadni, amit szeretnél, hogy a vásárló lásson, maximum 50 karakterben. A kiszerelési mennyiséget itt ne írjuk a termék nevéhez! (Tehát ne írd be, hogy x kg, x ml stb.)
– Főtermék: mivel most a főterméket visszük fel, ezért ezt a mezőt most üresen hagyjuk!
– Kategória: válaszd ki, hogy a termék mely kategóriába, illetve alkategóriába sorolható

Mit tegyek, ha az adott termékhez nem találok megfelelő kategóriát? Jelezd a helyi adminnak, hogy vigye fel a választható lehetőségek közé.

– Készlet: főtermék esetében nem értelmezhető, de írjunk be egy 1-est, különben hibaüzenetet kapunk!
– Minimum készlet: főtermék esetében nem értelmezhető, ezért 0-t írjunk be!

Főtermék felvitele (készlethez írjunk be egy számot, különben hibaüzenetet kapunk, minimum készlet lehet 0)

Ezután a Létrehoz gombbal véglegesítjük a főtermék alapadatait.

Főtermék részletes adatai (mit töltsünk ki és mit nem)

A létrehoz gomb megnyomása után automatikusan a főtermék részletes feltöltő lapjára ugrik az oldal:

A főtermék részletes adatfelvivő felülete

Ahogy a példán is látszik a következő adatokat kell, illetve nem kell kitölteni:

Töltsd ki:

 • Eladási mennyiségi egység: mindig azt válasszuk ki, ami a termékre a legjellemzőbb, tehát a krumplinál kg, a szemeteszsáknál vagy a reteknél is csomag, egy üveg 10 ml-es illóolajnál a darab, hiszen nem ml-erenként fizetünk, hanem egy db üveg illóolajért…
  Ez a kiszerelési variánsoknál is mindig ugyanaz marad, de ott ha szükséges, lehet rajta változtatni.
 • Egységár mennyiségi egység: a vevő azt fogja látni, hogy pl. a termék egységára 2000 Ft/kg. Ebből a kg a mennyiségi egység. Ezt úgy kell megválasztani, hogy értelmezhető, jellemző legyen az adott termék típusra, és valóban adjon információt az egységárra vonatkozóan, vagyis összehasonlítható legyen.
 • Kiszerelés mennyiségi egység: ide írjuk be a jellemző mennyiségi egységet
 • Súly mérés szükséges: azoknál a termékeknél, amiknél az ár a pontos súly függvénye, vagyis pontosan előre nem meghatározható, mert a súlya változhat, ezt be kell kattintani.
 • Hűtést igényel
 • Árgarancia
 • Ládába rendezhető
 • Státusz: a termék a vásárlók számára csak akkor látható, ha ’active’ státuszban van. Ha elfogyott egy termék, attól még maradhat aktív státuszban, csak nem rendelhető. Ekkor a vásárló látni fogja a terméket, és lesz részére egy olyan lehetőség, hogy kérjen értesítést, ha a termék újra elérhető. Ha a vásárló ezt választja, akkor kapunk tőle egy e-mailt, hogy az adott termék érdekli. Ha ismét rendelkezésünkre áll a termék, küldhetünk az érdeklődő vásárlóknak e-mailt arról, hogy a Kosárból a termék ismét megrendelhető. Ezzel már lesznek biztos vásárlóink.
  Ha a termék ’inaktív’, akkor nem látszik a vásárlók felé, viszont az adatlapja megmarad, így bármikor ismét tudjuk aktiválni, emiatt nem szükséges újból feltölteni.
 • Kiemelt termék: lehetőségünk van arra, hogy a webáruházban a termék a „kiemelt termékek” oldalon jelenjen meg. Egy termelőnek egyszerre csak 1 terméke lehet itt. Ez bármikor változtatható, hogy akarunk-e itt terméket, vagy esetleg másikat akarunk választani.
 • TMR számok: azaz a termék minősítők. Erről leírás található a honlapon a TMR menü alatt. Ezt csak az admin joggal rendelkezők tudják kitölteni.
 • Leírás: a leírásban érdemes külön is feltüntetni az egyes kiszereléseket! (lásd a fenti fotón)

Nem kell kitölteni:

 • Darabár
 • Eredeti ár
 • Kiszerelés
 • Szélesség-magasság-mélység
 • Súly
 • Készlet
 • Minimum készlet

Egységárat a program a mentés után automatikusan számol, ezért szürke ez a mező és nem lehet kitölteni. Főtermék esetén 0 lesz.

Hűtést igényel, Árgarancia és Ládába rendezhető pipák a termékre jellemző módon értelemszerűen kell kitölteni. Ez nem fog változni a kiszerelési variánsoknál.

Termékfotók feltöltése

A részletes szerkesztés ablakban fel lehet tölteni termékfotókat. Új képet az ÚJ KÉP szürke mezőre kattintva lehet felvinni, ilyenkor egy felugró böngésző ablakban kell kiválasztani a megfelelő fotót, és a jobb szélen található Plusz gomb megnyomásával lehet menteni a képfelvitelt. Több képet is érdemes feltölteni, ha például a többféle kiszerelés miatt különbözne a csomagolás.

Több kép esetén az a jó megoldás, ha a fő képnek egy minden kiszerelést tartalmazó képet tudunk felrakni. Ha nem azt raktuk fel elsőnek, akkora ház ikonra kattintva lehet fő képnek megadni.

Ha a kiszerelések nagyon hasonlítanak egymásra vagy ugyanolyanok, vagy a termék képe független a kiszereléstől, akkor persze elegendő egy, az összes kiszerelésre jellemző képet feltölteni.

Ha valami hiba lenne a kép feltöltése során, lehet, hogy túl nagy a kép. Kisebbre kell venni. 

Főtermék KÉP füle alatt kell feltöltetni a termékfotókat

A főtermék felvételénél nem kell kitölteni az árra, kiszerelésre vonatkozó információkat, mivel ez nem egy konkrét terméknek az adatlapja, csak egy “kategória” terméklap lesz. Az árra, mennyiségre, kiszerelésre vonatkozó adatokat a variánsok felvitelénél kell rögzíteni!

Allergének, egyéb termékjellemzők

Végül, ha vannak allergének, illetve más attribútumok, akkor az Allergének fül alatt jelöljük be a termékre vonatkozó tulajdonságokat. Itt nem csak az allergéneket, hanem minden un. „mentes” jellemzőt is ki tudunk tölteni a termékről. A vásárló a terméknél látni fogja, hogy az pl. bio vagy cukormentes.

Allergének kitöltése a főtermék beállításakor

Ha mindezekkel elkészültünk, következik a termékvariánsok feltöltése.

Termékvariánsok (altermékek) feltöltése

A termékvariánsok feltöltése ugyanúgy az új termékfelvitel gombbal kezdődik, mint a főtermék esetében. Az első felugró ablakban azonban más adatokat kell kitölteni:

Termékvariáns felvitele, felugró ablak
 • Ezúttal a terméknév mellett tüntessük fel a kiszerelési mennyiséget is
 • Válasszuk ki az előzőleg rögzített főterméket a Főtermék legördülő menüből
 • Állítsuk be a készlet és a minimum készlet mennyiségeket
 • Hozzuk létre a termékvariánst a Létrehoz gombbal
 • Ilyenkor a kategória mező már nem jelenik meg, mert az már a főterméknél ki lett választva!

Ezután automatikusan bejelentkezik a termékvariáns részletes kitöltő oldal:

Termékvariáns részletes kitöltő oldal

Itt a következő adatokat kell kitölteni:

 • Darabár
 • Kiszerelés
 • Készlet
 • Minimum készlet
 • Státusz (aktív legyen)

Végül a MENTÉS gombra kattintva fogadjuk el a termékvariáns feltöltését.

Ha több termékvariánsunk is van, akkor addig ismételjük a termékvariáns felviteli ciklust, amíg mindet rögzítettük. Ilyenkor a termékek menüpont alatt a Főtermék alatt kis behúzással láthatók a termékvariánsok:

Főtermék és a hozzá kapcsolódó termékvariánsok megjelenése a terméklistában

A főtermék mellett a SZERKESZT szerkesztési gombra kattintva a Termékvariánsok fül alatt is megjelennek a felöltött termékvariánsok.

Termékvariánsok listája a főtermék részletes szerkesztőfelületén

Termékvariáns megjelenése a vásárlói felületen (webshopon)

A termékvariánsok a főtermék alatt egy legördülő menüben kiválasztható módon jelennek meg a vásárló számára:

Termékvariánsok megjelenése a legördülő menüben a vásárlói felületen

Az egyes variánsok kiválasztásakor a darabárak és az egységárak is értelemszerűen változnak, az adott variáns szerkesztő felületén megadott adatok alapján.

A termékvariánsok használatával egy főtermék alá begyűjtve, könnyen átláthatóvá tesszük a vásárlók számára az egyes kiszerelési lehetőségeket.

Összetett termék feltöltése termékvariánsal – oktatóvideó

A termék felvitelről egy termékvariánsos példán keresztül készítettünk egy bemutató videót:

Termék felvitel (termékvariánsokkal)